Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Ο ΟΗΕ καταγγέλει το ρατσισμό στη Βραζιλία μετά τη δολοφονία μαύρου άνδρα

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βραζιλία καταδίκασε τις διαστάσεις του ρατσισμού που επικρατούν σήμερα στη χώρα, μετά το θάνατο του μαύρου άνδρα Ζοάο Αλμπέρτο Σιλβέιρα Φρέιτας, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δύο λευκούς φρουρούς ασφαλείας.

 Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι, λόγω του πεντάλεπτου ξυλοδαρμού, ο Σιλβέιρα Φρέιτας πέθανε από ασφυξία την Πέμπτη το βράδυ σε σούπερ μάρκετ Carrefour στο Πόρτο Αλέγκρε, πρωτεύουσα της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

 Μάρτυρας κατέγραψε σε κινητό τηλέφωνο την επίθεση και οι εικόνες εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα. Οι δύο επιτιθέμενοι, ο ένας 24 ετών και ο άλλος 30, συνελήφθησαν επί τόπου.

 Σε δημόσια δήλωση, ο ΟΗΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την οικογένεια του Σιλβέιρα Φρέιτας.

 Διαβεβαιώνει ότι «ο βίαιος θάνατος του άνδρα, την παραμονή της που εορτάζεται η Ημέρα Μαύρης Συνειδητοποίησης στη Βραζιλία (20 Νοεμβρίου), είναι μια πράξη που φανερώνει τις πολύπλευρες διαστάσεις του ρατσισμού και των ανισοτήτων που υπάρχουν η βραζιλιάνικη κοινωνική δομή».

 Επισημαίνει ότι «επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε 100 ανθρωποκτονίες στη χώρα, 75 είναι ανθρώπων της μαύρης φυλής».

 Επιμένει ότι η συζήτηση για την εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων είναι, επομένως, «επείγουσα και αναγκαία, και ότι συμμετέχει κάθε φορέας της κοινωνίας σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα».

 Στην ανακοίνωση, ο διεθνής οργανισμός ζητά από τις βραζιλιάνικες αρχές να εγγυηθούν την πλήρη και ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης, και να υπάρξει «κατάλληλη τιμωρία για τους υπεύθυνους», «πλήρης αποζημίωση στους συγγενείς του θύματος» και «λήψη μέτρων για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων».

 Ο ΟΗΕ της Βραζιλίας καλεί όλους στον γίγαντα της Νότιας Αμερικής να συμμετάσχουν ενεργά στην οικοδόμηση μιας ισότιμης κοινωνίας απαλλαγμένης από ρατσισμό. «Οι ζωές  των μαύρων έχουν σημασία και δεν μπορούν να αφεθούν πίσω», υπογραμμίζει στο τέλος.

 Το έγκλημα κατά του Σιλβέιρα Φρέιτας την παραμονή της Εθνικής Ημέρας Μαύρης Συνειδητοποίησης πυροδότησε διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις.

 Σύμφωνα με την Ρομπέρτα Μπελτόλντο, του δεύτερου τμήματος ανθρωποκτονιών και προστασίας του ατόμου του Πόρτο Αλέγκρε, οι δύο πράκτορες ασφαλείας του καταστήματος θα κατηγορηθούν για τριπλή δολοφονία, χωρίς ουσιαστική αφορμή και για το ότι δεν έδωσαν στο θύμα την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

 Αυτό το Σάββατο, ο γεροδεμένος 40χρονος οξυγονοκολλητής τάφηκε σε σύντομη τελετή και πάνω στο φέρετρο του απλώθηκε μια μπλε σημαία από της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, Σάο Ζοσέ.