Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Δίκτυο αλληλεγγύης στον Καναδά στέλνει χρήματα στην Κούβα για την καταπολέμηση του Covid-19

Το Καναδικό Δίκτυο Αλληλεγγύης με την Κούβα (CNC) μετέφερε 53.212 δολάρια στο νησί της Καραϊβικής για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, ανέφερε σήμερα (26/9) διπλωματική πηγή.

 Το ποσό - ισοδύναμο με περίπου 39.747 δολάρια ΗΠΑ -  συγκεντρώθηκε από την έναρξη της πρωτοβουλίας στα τέλη Μαρτίου μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή και έχει ήδη παραδοθεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας των Αντιλλών.

Ο συντονιστής του, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Κιθ Έλις, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νέοι τυφώνες, σεισμοί ή ανεμοστρόβιλοι να πλήξουν την αγαπημένη μας Κούβα, αλλά υπάρχει ένας συνδυασμός δύο πραγμάτων: μια μάστιγα και μια εντατικοποίηση της σκληρότητας του ιμπεριαλισμού».

 Αυτός ο συνδυασμός αναγκάζει τους φίλους της Κούβας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βοηθήσουν «στην ανακούφιση των βαρών που συσσωρεύονται στο νησί», τόνισε ο Έλις στην έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τη διεθνή κοινότητα.

 Κατά την ανακοίνωση της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων, τα μέλη του CNC (Canadian Network on Cuba) τόνισαν «τη ζημία που προκαλεί στον κουβανικό λαό ο απάνθρωπος και γενοκτόνος αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι, παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του Covid-19.

 Η Κούβα έχει για την ώρα 46 μπριγάδες του Διεθνούς Σώματος Εξειδικευμένων Ιατρών σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών Henry Reeve, σε 39 χώρες και περιοχές που πλήττονται από την πανδημία.

 Επιπλέον, σημείωσαν ότι η Κούβα αναπτύσσει θεραπείες για την καταπολέμηση του Covid-19 που μαστίζει τον κόσμο και καταδίκασαν τους δυσφημιστικούς ελιγμούς που προωθεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της ιατρικής συνεργασίας.

 Δελτίο τύπου από την κουβανική πρεσβεία στην Οτάβα διευκρίνισε ότι οι ενώσεις Κουβανών κατοίκων Καναδά εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία να συνεισφέρουν από εκεί με δωρεές και την προώθηση της αλληλεγγύης προς το έθνος των Αντιλλών.

 Το 2010, μια παρόμοια εκστρατεία, με σκοπό να στηρίξει την ιατρική αποστολή του νησιού στην Αϊτή μετά από έναν καταστροφικό σεισμό σε αυτή τη νησιωτική χώρα, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 200.000 δολάρια.