Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Πέθανε ο επίσκοπος Κασαλντάλιγκα, υπερασπιστής της Αμαζονίας


 Πηγή: Telesurtv.net

Ο Ισπανός κλαρετιανός επίσκοπος Πέρε Κασαλντάλιγκα πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Σάντα Κάζα Μπατατάις, στο Σάο Πάολο, όπου ο ιερωμένος είχε εισαχθεί από την Τρίτη.

Το σώμα του Κασαλντάλιγκα θα ταφεί στο Σάο Φέλιξ ντο Αραγκουάια, στο Μάτο Γκρόσο, τόπο που ποτέ δεν ήθελε να αφήσει.

Αυτό ανακοίνωσε ο επαρχιακός εκπρόσωπος των κλαρετιανών στη Βραζιλία, πατέρας Μάρκο: «Ανακοινώνω σε όλους τους αδελφούς του εκκλησιάσματος τον θάνατο του Ντον Πέδρο Κασαλντάλιγκα».

Ο ιερωμένος, ένας από τους εμπνευστές της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, μεταφέρθηκε από την Αμαζονία στο Σάο Πάολο για να υποβληθεί σε θεραπεία με πνευμονία.

Ο Καταλανός, ο οποίος χειροτονήθηκε επίσκοπος το 1971, έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αμαζονία μαζί με τις πιο ξεχασμένες αυτόχθονες φυλές.

Ο ηγέτης της Θεολογίας της Απελευθέρωσης πέρασε δεκαετίες αγωνιζόμενος για να μεταρρυθμίσει από μέσα την Καθολική Εκκλησία. 

Ο Κασαλντάλιγκα, αναγνωρισμένος στη Βραζιλία για το έντονο κοινωνικό του έργο και την υπεράσπιση των φτωχότερων, είναι γνωστός ως «επίσκοπος του λαού» για την υπεράσπιση των ιθαγενών λαών του Αμαζονίου και για την καταπολέμηση της βίας στην ύπαιθρο.

Ο καταλανός ιερέας, ο οποίος ζούσε στη Βραζιλία από το 1968, ήταν ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Ιθαγενικού Συμβουλίου της χώρας. Η υπεράσπιση των αυτοχθόνων λαών του κόστισε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις απειλές θανάτου. Αλλά ο Κασαλντάλιγκα ποτέ δεν εγκατέλειψε την Αμαζονία.