Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Η χιλιανή δικαιοσύνη καταδίκασε τέσσερις πρώην πράκτορες του Πινοτσέτ


 Πηγή: Telesurtv.net

Η χιλιανή δικαιοσύνη καταδίκασε την Παρασκευή τέσσερις πρώην πράκτορες της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ για μια σειρά ανθρωποκτονιών τουλάχιστον 12 αντιτιθέμενων στο καθεστώς το 1973.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστικού σώματος μετά την έκδοση της απόφασης, το Εφετείο του Σαντιάγο καταδίκασε τέσσερα στελέχη του στρατού εν αποστρατεία για την ευθύνη τους για εγκλήματα ανθρωποκτονίας.

Οι δράστες των δολοφονιών είναι οι: Πέδρο Εσπινόσα, καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, Χουάν Τσιμινέλι και Σαντιάγο Σινκλέρ, καταδικασθέντες σε 5 χρόνια, και Εμίλιο Μαοτιέρ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια για συγκάλυψη.

Τα εγκλήματα των τεσσάρων πρακτόρων της δικτατορίας διαπράχθηκαν στα πλαίσια του λεγόμενου «Καραβανιού του Θανάτου», μιας επιχείρησης που ανέθεσε ο τότε δικτάτορας Πινοτσέτ σε ομάδα πρακτόρων που ταξίδευαν στη Χιλή εξοντώνοντας πολιτικούς κρατούμενους.

Στη συγκεκριμένη απόφαση, το δικαστήριο καταδίκασε τους τέσσερις πρώην πράκτορες για 12 δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην πόλη Βαλδίβια.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990) περίπου 28.000 άτομα βασανίστηκαν, 3.197 δολοφονήθηκαν και περίπου 200.000 οδηγήθηκαν στην εξορία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.