Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Δολοφονήθηκε ηγέτης κοινότητας της φυλής Mapuche



Ο Alberto Alejandro Treuquil Treuquil, εκπρόσωπος της αυτόνομης κοινότητας Mapuche “We Newen” δολοφονήθηκε την Πέμπτη το βράδυ. Η κοινότητα καταγγέλλει την παρενόχληση και την αστυνομική δίωξη από τις 13 Μαΐου. 

Απόψε, το μέλος της κοινότητας Mapuche, Alberto Alejandro Treuquil Treuquil, 37 ετών, πέθανε στο Νοσοκομείο του San José Collipulli εξ αιτίας πολλαπλών τραυμάτων που προκλήθηκαν από σφαίρες πυροβόλων όπλων.  Η κοινότητα Mapuche “We Newen”, που αποτελείται από περισσότερες από 60 οικογένειες, καταγγέλλει την παρενόχληση και την αστυνομική δίωξη που ζουν καθημερινά με δακρυγόνα και εξαιρετικά επικίνδυνα βλήματα από τις 13 Μαΐου.




“Καθώς έτρεχα, ακούω τον καραμπινιέρο να μου φωνάζει «ρε μαλάκα», έτσι ακριβώς, και μετά με πυροβολεί στο κεφάλι. Έπεσα αναίσθητος και ο κόσμος που ήταν μαζί μου με σήκωσε και με πήραν από εκεί. Από εκείνη τη στιγμή, χωρίς κανένα λόγο και απρόκλητα, αρχίζουν να μας επιτίθενται. Σήμερα το πρωί έγινε μια επιδρομή και ένας «peñi» (αδερφός) συνελήφθη χωρίς κανένα λόγο“, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio UChile στις 19 Μαΐου ο Treuquil.


Ανακοίνωση της αυτόνομης κοινότητας We Newen

Η αυτόνομη κοινότητα We Newen, εκδίδει την ακόλουθη δήλωση για να πληροφορήσει για τον τρομερό θάνατο του Werken Alberto Alejandro Treuquil Treuquil  που συνέβη τις απογευματινές 04 Ιουνίου του τρέχοντος έτους κοντά στην κοινότητα, σε μια επιχείρηση που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό τριών νέων.  Μπροστά σε αυτά τα σοβαρά και λυπηρά γεγονότα θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

1. Στα γεγονότα που συνέβησαν από τις 13 Μαΐου 2020, όπου δημιουργήθηκε  μία κατάσταση πολιορκίας γύρω από την κοινότητα, υπήρξαμε θύματα μιας παράνομης αστυνομικής δίωξης και υπήρξαμε θύματα μιας  παράνομης αστυνομικής δίωξης, πράξεις για τις οποίες υποβάλαμε  δικαστική αίτηση  για προληπτική προστασία, αποκαλύπτοντας τις συνεχείς και επανειλημμένες απειλές που υφίστανται οι άνθρωποι στην κοινότητα και ιδιαίτερα ο δικός  Werken ,  που τώρα είναι νεκρός.  



2. Ο δικός μας Werken σκοτώθηκε ύπουλα από άτομα εκτός της κοινότητας, ενώ έψαχνε ένα από τα άλογά του κοντά στο lof. Αυτός, μαζί με νέους από την κοινότητα, έπεσαν σε ενέδρα και δέχτηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα, με αποτέλεσμα να υποστούν τραυματισμούς ποικίλης σοβαρότητας, ενώ ο Werken Alejandro Treuquil τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες, μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας του Collipulli και πέθανε ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας των τραυμάτων του. 




3. Το σώμα του peñi  (αδερφού) μας βρίσκεται στο  SML του Temuco,  και περιμένουμε να  μας παραδοθεί  σήμερα το απόγευμα,  5 Ιουνίου, για να τον θρηνήσουμε αργότερα στο σπίτι, μαζί με  τη γυναίκα και τα παιδιά του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο  νεκροταφείο Collipulli σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί.



Εκφράζουμε τις ευχαριστίες για τις εκδηλώσεις υποστήριξης και ζητάμε να διαδοθούν και να μας συντροφέψετε, αυτές τις δύσκολες στιγμές  όπου χάνουμε έναν θεμελιώδη πυλώνα της κοινότητά μας, που κληροδοτεί  ένα παράδειγμα αγώνα για την αξιοπρέπεια του λαού Mapuche, σημείο αναφοράς για τις νέες γενιές  που παλεύουν για  να ανακτήσουν τη  Γη.


Amulepe Taiñ Weychan!
MARRICHIWEU!
Comunidad Autónoma We Newen