Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Βουλευτές από την Κούβα και τη Γερμανία θα συζητήσουν για τον covid-19 και τη διεθνή αλληλεγγύη

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η διεθνής αλληλεγγύη της Κούβας απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι ο κύριος άξονας σήμερα (16/6) της διαδικτυακής συζήτησης μεταξύ βουλευτών από το νησί και τη Γερμανία.

Περίπου 80 προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους εκπρόσωποι διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών και ανώτεροι αξιωματούχοι γερμανικών ιατρικών συλλόγων, θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, που προωθείται από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Die Linke (της αριστεράς).


Θα ασχοληθεί επίσης με τη σοσιαλιστική πολιτική υγείας και τα αποτελέσματα του κράτους της Καραϊβικής στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Η Heike Haensel, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο, η οποία θα ανοίξει την εκδήλωση, είδε αυτό το ενδιαφέρον ως θετικό σημάδι.

«Η διάσκεψη μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μας είναι σημαντική για τη δημοσιοποίηση της μοναδικής ανθρωπιστικής βοήθειας της Κούβας στη Γερμανία», είπε σε συνέντευξή της στην Prensa Latina στο Βερολίνο.

Η ομάδα του είχε ήδη ζητήσει εδώ και χρόνια να υποστηριχθεί από την Ευρώπη η ανάπτυξη κουβανών γιατρών σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η κοινοβουλευτική μας διάσκεψη να ενισχύσει αυτόν τον στόχο και να αποδυναμώσει την επαίσχυντη πολιτική αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, η οποία είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.

Η Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (ANPP) της Κούβας ανέφερε ότι η αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα της Bundestang έδειξε ότι η διαδικτυακή συνάντηση μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθηση.

Οι Γερμανοί βουλευτές επεσήμαναν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες «εντείνουν την πολιτική αποκλεισμού» ενάντια στη μεγαλύτερη των Αντιλλών, «η αποφασιστική και αποτελεσματική μάχη» ενάντια στην ασθένεια έχει επιτυχία στο νησί.

Θεώρησαν επιπλέον ότι τα παραπάνω οφείλονται στις συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες του συστήματος υγείας και ολόκληρου του πληθυσμού.

Οι βουλευτές του κόμματος Die Linke σημείωσαν ότι ενώ οι δομές υγείας ανεπτυγμένων χωρών καταρρέουν, το κράτος της Καραϊβικής στέλνει επαγγελματίες γιατρούς να συνεργαστούν σε περιοχές του κόσμου ιδιαίτερα πληγείσες.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της Κούβας έκλεισε την καθημερινή έκθεση με 2.262 θετικά δείγματα, μεταξύ 136.249 που πραγματοποιήθηκαν, 84 νεκρούς και 1.965 ασθενείς που πήραν εξιτήριο, το 87% του συνόλου.

Σύμφωνα με το ANPP, στη διαδικτυακή συνάντηση θα απασχοληθούν επίσης με τις εμπειρίες των μπριγάδων αλληλεγγύης του διεθνιστικού σώματος Henry Reeve στην Ιταλία.

Το κανάλι YouTube και η σελίδα Facebook της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας θα μεταδώσουν τη συνάντηση σε πραγματικό χρόνο από τις 11:00 τοπική ώρα.