Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Επτά στους δέκα Χιλιανούς αποδοκιμάζουν την πολιτική Πινιέρα

Πηγή: telesurtv.net

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Λατινοαμερικάνικο Στρατηγικό Κέντρο Γεωπολιτικής, η πλειοψηφία των Χιλιανών χαρακτηρίζουν πολύ κακή την διακυβέρνηση του Πινιέρα εν μέσω της πανδημίας Covid-19.



Επτά στους δέκα Χιλιανούς αξιολογούν ως αρνητική την διαχείριση της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα απέναντι στην κρίση που προκλήθηκε από τον Covid-19, αποκάλυψε την Τετάρτη μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 πολίτες από το Λατινοαμερικάνικο Στρατηγικό Κέντρο Γεωπολιτικής (Celag).

Οι ερωτηθέντες ζήτησαν μεγαλύτερη παρουσία του Κράτους στο πλαίσιο της πανδημίας και εννέα στους δέκα Χιλιανούς πιστεύουν ότι η υγεία και η εκπαίδευση πρέπει να διασφαλίζονται με δημόσια μέσα, σε σύγκριση με το 10 τοις εκατό που συνδέει αυτές τις υπηρεσίες με τους οικονομικούς πόρους του καθενός.

Το 73 τοις εκατό του δείγματος ζητεί να αλλάξει το τρέχον οικονομικό μοντέλο, επειδή "δεν λειτουργεί", και τρεις στους τέσσερις διαφωνούν με την επανέναρξη της κανονικής δραστηριότητας, υποτίθεται για να μην βλαφθεί η οικονομία.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες πιστεύουν ότι έχασαν το εισόδημά τους, εν μέρει (50% του δείγματος) ή συνολικά (23,9%).

Το 75,3% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει έναν βασικό μισθό σε όσους χάνουν εισοδήματα λόγω της πανδημίας και το 72,8% τάσσεται υπέρ της είσπραξης έκτακτων φόρων από όσους κατέχουν μεγάλες περιουσίες.

Όσον αφορά τον αναβρασμό που βιώνει η Χιλή από τον Οκτώβρη του 2019, έξι στους δέκα ερωτηθέντες επιβεβαιώνουν μια περίοδο πολιτικού μετασχηματισμού και εννέα στους δέκα επιθυμούν μια συνταγματική αλλαγή. Από αυτούς, το 55% επιθυμεί ένα νέο Συνταγματικό Χάρτη και το 36% προτιμά να τροποποιηθεί ο ισχύον.