Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για την Ημέρα της Αφρικής

Πηγή: Cuba minrex/emba Cuba

Σε αυτήν τη νέα Ημέρα της Αφρικής, θα ανανεώσουμε τη φιλία και την αδελφοσύνη μας με την αδελφή ήπειρο 

Μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ημέρα της Αφρικής. 

Φέτος, γιορτάζουμε την Ημέρα της Αφρικής στην Κούβα υπό έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, όπως η δημιουργία στις 25 Μάη 1963 του Οργανισμού για την Αφρικανική Ενότητα (OAU), που μετονομάστηκε το 2002 σε Αφρικανική Ένωση (UA), να το θυμόμαστε όπως πάντα κάναμε οι Κουβανοί. 


Σε αυτήν τη νέα Ημέρα της Αφρικής, θα ανανεώσουμε τη φιλία και την αδελφοσύνη μας με την αδελφή ήπειρο με την οποία μας συνδέουν δεσμοί αίματος, πολιτισμού και ιστορίας. 

Ο Ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης (Comandante en Jefe), Φιντέλ Κάστρο Ρους, τόνιζε πάντα το «καθήκον αποζημίωσης» που έχουν οι Κουβανοί για την Αφρική, για τον κρίσιμο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Αφρικανοί και οι απόγονοί τους στους πολέμους της ανεξαρτησίας της χώρας μας και για τη συμβολή τους στην οικοδόμηση του έθνους μας της Καραϊβικής. 

Ήμασταν μαζί στους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ, και στις αναπτυξιακές προσπάθειες. Περίπου 6.000 Κουβανοί επαγγελματίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της γεωργίας παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 32 αφρικανικές χώρες. Σχεδόν 9.000 Αφρικανοί υπότροφοι σπουδάζουν στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. 


Η Αφρική είναι σήμερα καθοριστικός παράγοντας στις διεθνείς υποθέσεις. Τα 55 κράτη μέλη της αποτελούν το ένα τρίτο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και τα μισά σε άλλα παγκόσμια φόρουμ, όπως το Κίνημα των Αδεσμεύτων και η Ομάδα των 77 + Κίνας. 

Η Κούβα ευχαριστεί για την ομόφωνη υποστήριξη των κυβερνήσεων, των ηγετών, των οργανώσεων και των λαών της Αφρικής στον αγώνα κατά του αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου υπέρ του ψηφίσματος «Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας», που εγκρίνεται κάθε χρόνο από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την έγκριση για έντεκα συναπτά έτη ψηφίσματος κατά του αποκλεισμού εντός της Αφρικανικής Ένωσης. 

Σε αυτές τις πολύπλοκες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η Κούβα κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Αφρική στον αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19 και τις τρομερές οικονομικές, κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες. Οι αφρικανικοί λαοί, που τόσα πολλά έχουν κάνει για την ανθρωπότητα, το αξίζουν. 

Επιβεβαιώνουμε ότι οι σχέσεις της Κούβας με τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Αφρικής είναι αναλλοίωτες και ότι, πιστοί στην ιστορική και αλληλέγγυα παράδοσή μας, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με αυτήν την αδελφή ήπειρο. 

Ζήτω η αδελφότητα μεταξύ Αφρικής και Κούβας!