Σάββατο 16 Μαΐου 2020

12 νεκροί σε αστυνομική επιχείρηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Πηγή: telesurtv.net

Kάτοικοι και ηγέτες κοινοτήτων στις γειτονιές ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν βίαια σε κατοικίες και χτύπησαν κατοίκους.

Τουλάχιστον 12 άτομα πέθαναν αυτήν την Παρασκευή σε αστυνομική επιχείρηση σε μία φαβέλα στο Alemao, στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο (νοτιοανατολική Βραζιλία), ανέφεραν επίσημες πηγές. 

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος μονάδες Στρατιωτικοποιημένες δυνάμεις και Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Bope) της αστυνομίας. Η αστυνομική δράση επικεντρώθηκε στις φαβέλες Fazendinha, Alvorada, Loteamento και Nova Brasilia. Σύμφωνα με τις αστυνομικές δυνάμεις, μεταξύ των νεκρών είναι πέντε άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν δεσμούς με συμμορίες ναρκωτικών. 


 Ωστόσο, οι κάτοικοι των φαβέλων κατήγγειλαν "υπερβολική χρήση βίας " από τους αστυνομικούς " εν μέσω εγκλεισμού λόγω της πανδημίας Covid-19. Οι κάτοικοι της γειτονιάς και οι ηγέτες της κοινότητας ανέφεραν ότι εκτός από τους θανάτους, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες πολίτες και υπάρχουν αναφορές ότι αστυνομικοί εισέβαλαν βίαια σε κατοικίες και χτύπησαν μερικούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της περιφέρειας του Ρίο ντε Τζανέιρο,Μάρκους Αμίμ, η επιχείρηση στόχευε στην ανακάλυψη  φερόμενου χώρου όπου οι διακινητές ναρκωτικών που κυριαρχούν στην περιοχή κρύβουν όπλα και ναρκωτικά.

Όταν έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή - σύμφωνα με τον Αμίμ - δέχτηκαν πυρά, στα οποία απάντησαν, ενώ  η ανταλλαγή πυροβολισμών, που ακολούθησε, συνεχίστηκε για αρκετές ώρες.

Οι ηγέτες της κοινότητας εξέφρασαν τη λύπη τους για τα γεγονότα που προκάλεσαν πολυπληθείς συγκεντρώσεις ατόμων και έβγαλαν τους ανθρώπους από τα σπίτια, παρά τα μέτρα περιορισμού, εν μέσω του χάους και του φόβου που προκαλούν τέτοιες ενέργειες.