Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Μέλη του κογκρέσου των ΗΠΑ ζητούν να επιτραπεί αποστολή ιατρικών εφοδίων στην Κούβα λόγω πανδημίας

Πηγή: Prensa-latina.cu

Τουλάχιστον 25 μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψαν επιστολή που ζητεί από την κυβέρνηση της χώρας τους σήμερα να επιτρέψει στην Κούβα πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και την απαραίτητη συνεργασία για την καταπολέμηση του Covid-19.

Ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι και βουλευτής Τζιμ Μακ Γκάβερν, και οι δύο Δημοκρατικοί, ηγούνται της πρωτοβουλίας μέσω επιστολής που εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνάτσιν.


Στο κείμενο προτρέπουν να πιστοποιήσουν ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν εμποδίζει την αποστολή ιατρικών ομάδων στην Κούβα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τόνισαν ότι σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή που προκαλείται από έναν θανατηφόρο ιό τόσο εύκολα μεταδιδόμενο, η δημόσια υγεία και ασφάλεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Τα μέλη του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ υπενθύμισαν ότι το νησί ήδη πάσχει από οξεία έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων (λόγω της οικονομικής, χρηματοοικονομικής και εμπορικής πολιορκίας που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στη χώρα της Καραϊβικής για περισσότερο από έξι δεκαετίες), η οποία επιδεινώνεται τώρα με τον Covid-19 .

Η επιστολή, που παρατίθεται στον λογαριασμό του στο Twitter από τον πρέσβη της Κούβας στην Ουάσινγκτον, εξηγεί ότι, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έλαβε η Αβάνα, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ των δύο εθνών, η μετάδοση του ιού απειλεί την υγεία και την ασφάλεια όχι μόνο των Κουβανών, αλλά και των πολιτών των ΗΠΑ και άλλων στην περιοχή της Καραϊβικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνεργασίας για την καταπολέμηση του Covid-19.

Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την απόρριψή τους για τους ελιγμούς της σημερινής ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης να τορπιλίσει κάθε προμήθεια τέτοιου τύπου στο μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών.

Παρά το ότι «αυτά τα ανθρωπιστικά εφόδια τεχνικά απαγορεύονται από το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωρίζουμε εκθέσεις που δείχνουν ότι ξένες εταιρείες έχουν αποθαρρυνθεί από την παροχή τέτοιων προμηθειών στην Κούβα, ακόμη και για να ανταποκριθούν στο Covid-19», αναφέρει η επιστολή προς Πομπέο και Μνάτσιν.

Με τη σειρά τους, εξήγησαν ότι πολλοί φοβούνται «να διωχθούν ποινικά ή να υποστούν κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών» εάν παραβιάσουν τις διατάξεις που επιβάλλει ο αποκλεισμός.

«Αυτό είναι επικίνδυνο και αντίθετο με τη μακρά παράδοσή μας να μην πολιτικοποιούμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή, που προκαλείται από έναν θανατηφόρο ιό τόσο εύκολα μεταδιδόμενο, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα», κατέληξε η επιστολή.

Ο Μακ Γκάβερν, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Καπιτωλίου υπέρ της άρσης του αποκλεισμού και της εξομάλυνσης των σχέσεων με το νησί, επιβεβαίωσε σε επίσκεψη στην Αβάνα τον Οκτώβρη του περασμένου έτους ότι η πολιτική της χώρας του απέναντι στην Κούβα είναι "λανθασμένη".

Από το 1992, η διεθνής κοινότητα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απορρίπτει επανειλημμένως και με συντριπτική πλειοψηφία τον αποκλεισμό κατά της Κούβας.