Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ιατρική μπριγάδα και στην Ονδούρα κατά του κορονοϊού

Πηγή: infobae.com
(με πληροφορίες από Reuters)

Μια κουβανική ιατρική μπριγάδα θα φτάσει στην Ονδούρα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού, ο οποίος έχει προσβάλει 426 άτομα και προκαλέσει το θάνατο 35 στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Υγείας Άλμπα Φλόρες.

Η μπριγάδα θα αποτελείται από τέσσερις ειδικούς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δύο επιδημιολόγους, έξι νοσοκόμες εντατικής θεραπείας και τέσσερις τεχνικούς βιοϊατρικής, και θα ενισχύσει την ιατρική παρουσία της Κούβας στην Ονδούρα που είχε ανασταλεί πριν από ένα χρόνο, αφού η Τεγκουσιγκάλπα δεν ανανέωσε τη συμφωνία συνεργασίας με την Αβάνα.

«(Η μπριγάδα) θα υποστηρίξει την προσπάθεια συγκράτησης (της επιδημίας)», είπε η Φλόρες σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία άφιξης.

«Βλέπουμε ότι το προσωπικό υγείας αρχίζει να νοσεί, το προσωπικό υγείας να τίθεται εκτός μάχης, το προσωπικό υγείας που σίγουρα πρέπει να αντικατασταθεί λόγω κόπωσης», πρόσθεσε.

Το σύστημα δημόσιας υγείας της Ονδούρας διαθέτει περίπου 4.000 γιατρούς σε 33 νοσοκομεία, ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που πλήττουν τον πληθυσμό της χώρας των περίπου 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το 62% ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Εκατοντάδες κουβανοί γιατροί έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως η Ανδόρα, η Τζαμάικα ή η Ιταλία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορονοϊού, το ξέσπασμα του οποίου εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην Κίνα, και έχει αφήσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια προσβληθέντες και 138.482 θανάτους παγκοσμίως.

Οι πρώτοι κουβανοί γιατροί έφτασαν στην Ονδούρα το 1998 όταν η χώρα της Κεντρικής Αμερικής καταστράφηκε από τον τυφώνα Μίτς, που προκάλεσε περισσότερους από 5.000 θανάτους. Έκτοτε, συνάφθηκαν σύμφωνα συνεργασίας που περιλάμβαναν επίσης βοήθεια στην εκπαίδευση.