Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Granma: Η ιντερφερόνη από την προέλευσή της μέχρι σήμερα

Το έργο αυτό ξεκίνησε το 1981, αφού ο Φιντέλ  συναντήθηκε 
με τον Αμερικανό γιατρό Randolph Lee Clark 
Foto: Αρχείο Granma
Πηγή: granma.cu

Η υπερηφάνεια για την Interferon Alfa 2b δεν είναι θέμα σωβινισμού, είναι ένα πραγματικό γεγονός, καταχωρημένο στο διεθνές κύρος που απολαμβάνει το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας.

Η αναδομημένη  ανθρώπινη ιντερφερόνη Alpha 2b παραμένει στην παγκόσμια ειδησεογραφία και προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από το νέο corovavirus sars Cov-2, το οποίο προκαλεί νόσο Covid-19

Ωστόσο, δεν είναι ένα εμβόλιο που θεραπεύει "θαυματουργικά" αυτή τη μόλυνση, ούτε είναι ένα 100% εθνικό φάρμακο, παρόλο που η κουβανική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση του μορίου της ιντερφερόνης έχει δώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ποιότητα στη διαδικασία. 

Δεν πρόκειται για σωβινισμό, αλλά για ένα πραγματικό γεγονός, καταχωρημένο στο διεθνές κύρος που απολαμβάνει το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB). 

Σύμφωνα με τον Santiago Dueñas Carrera, αντιπρόεδρο της μικτής επιχείρησης Changchun Heber Biological Technology, που παράγει ακριβώς την ιντερφερόνη Alfa 2b με την τεχνολογία της Κούβας, η απόφαση να δημιουργηθεί αυτή η οντότητα ξεκίνησε το 2003 στη βάση του κοινού συμφέροντος Κούβας και Κίνας, να αναπτύξουν την παραγωγή και την εμπορία βιοτεχνολογικών προϊόντων, στηριζόμενοι στην εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει στον τομέα αυτό οι Κουβανοί επιστήμονες .

Με αυτό τον σκοπό, σημείωσε, άρχισε η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CIGB στη νέα κοινοπραξία, για την παρασκευή αυτού του θεραπευτικού φαρμάκου με αντιιική δράση, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε το 2007 με την απόκτηση της υγειονομικής κατοχύρωσης. 

"Από τη στιγμή εκείνη, η ιντερφερόνη αρχίζει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων νοσημάτων όπως η ηπατίτιδα Β και C έως ότου ενσωματωθεί στo σύστημα υγείας της Κίνας, γεγονός που επέτρεψε να φτάσει σε 20 περιφέρειες αυτής της χώρας". 

Ενώ είναι αλήθεια ότι όταν ιδρύθηκε η Changchun Heber, η ιντερφερόνη είχε ήδη ιστορικό χρήσης σε διάφορες χώρες, η κινεζική κυβέρνηση αναγνώρισε την ικανότητα της κουβανικής βιομηχανίας βιοτεχνολογίας να αναπτύξει ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα.


Η  "κουβανική" ιντερφερόνη   περιλαμβάνεται στα φάρμακα
για τη θεραπεία ασθενών του νέου  corovavirus sars Cov-2,
 που προκαλεί  τη νόσο Covid-19. Foto: Ricardo López Hevia 
"Σήμερα το φάρμακο αυτό παράγεται στην κοινή (κουβανοκινεζική) επιχείρηση σε τέσσερις κύριες μορφές, όλες ενέσιμες και με διαφορετικές δόσεις: 3, 5, 6 και 10 εκατομμύρια διεθνείς μονάδες ανά φιαλίδιο. Εν τω μεταξύ, από τότε που ξεκίνησε η εμπορική του διάθεση το 2007 και μέχρι μέχρι το τέλος του 2019, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από τέσσερις εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ασθενείς στη χώρα αυτή. Αυτή είναι η ιστορία για το πώς η «κουβανική» ιντερφερόνη έφτασε στην Κίνα και την προηγούμενη χρήση που είχε στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση “. 

Μετά την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, η Επιτροπή Υγείας του Ασιατικού Γίγαντα (Κίνα) ζήτησε από εταιρείες παραγωγής ιντερφερόνης, συμπεριλαμβανομένης της Changchun Heber, να παραδώσουν το φάρμακο αυτό στο σύστημα υγείας.


“Δεν είναι το μόνο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα για τη θεραπεία του Covid-19, ειδικά σε μορφή αεροζόλ”. 

ΛΙΓΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ

Για να καταλάβουμε πώς προέκυψε η παραγωγή της Interferón Alfa 2b στην Κούβα, πρέπει να γυρίσουμε στο σπίτι με αριθμό 149, στην γειτονιά Αταμπέι της Αβάνας, η οποία είχε μόλις 180 τ.μ, αλλά όπου ο επαγγελματισμός και η στράτευση περίσσευαν.

Για να είμαστε πιστοί στην ιστορία, θα πρέπει να πούμε ότι “ήταν ο Κομαντάντε Φιντέλ Καστρό Ρους, με την διορατικότητά υοθ, αυτός που κατανόησε την ανάγκη να μπει η Κούβα στον τομέα των σύγχρονων βιοτεχνολογιών", αναφέρει ο Gustavo Furrazola Gómez, βιολόγος και ιδρυτής του CIGB.

Το έργο αυτό ξεκίνησε το 1981, αφού ο Φιντέλ συναντήθηκε με τον Αμερικανό γιατρό Randolph Lee Clark. “Με την ευκαιρία αυτή, ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης τον ρώτησε για τις νεότερες θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν διεθνώς για τη θεραπεία του καρκίνου και ο Lee Clark του μίλησε για την ιντερφερόνη που αναπτύσσεται στο νοσοκομείο που ο ίδιος διηύθυνε στο Τέξας. Μετά από τη συνάντηση αυτή, δύο Κουβανοί επιστήμονες ταξίδεψαν στο Τέξας για να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση”.

Στη συνέχεια, σε αυτή η ομάδα εντάχθηκαν άλλοι τέσσερις ειδικοί, οι οποίοι ταξίδεψαν στο εργαστήριο του καθηγητή Kari Cantell στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο οποίος είχε πάρει το μόριο της ιντερφερόνης το 1972.

Μόλις επιστρέψουν αυτοί οι επιστήμονες στην Κούβα και με την υποστήριξη άλλων επαγγελματιών, αυτό το "σπιτάκι", προσαρμοσμένο σε εργαστήριο, αποτέλεσε το επίκεντρο μιας εντατικής εργασίας, μέχρι που κατέστη δυνατό να παραχθεί, στις 28 Μαΐου 1981, η πρώτη ιντερφερόνη στη χώρα μας, με βάση τα λευκά αιμοσφαίρια, σχολίασε ο Furrazola Gómez.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Όταν η βιοτεχνολογία της Κούβας άρχισε να παράγει Interferon, χρησιμοποιήθηκε μια τεχνολογία πολύ παρόμοια με αυτή που εφαρμόζει η φαρμακευτική εταιρεία Schering-Plough Corporation, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Παρ όλα αυτά, ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε τις δικές μας πτυχές και ιδιαιτερότητες στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, αναζητώντας βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία", υπενθυμίζει η Yaí Cruz Ruiseco, σημερινή διευθύντρια εισαγωγών του CIGB , η οποία εργάστηκε για 16 χρόνια στη γραμμή παραγωγής.

Προσθέτοντας ότι “Οι έρευνες που αναπτύχθηκαν μας επέτρεψαν να επιτύχουμε μια εγγυημένη πρακτική στην εγκατάσταση και την κλιμάκωση της παραγωγής του εν λόγω φαρμάκου και χάρη σε αυτή την τεχνολογία μπορέσαμε να επιτύχουμε μια καθαρότητα 99% στην απόκτηση του μορίου της ιντερφερόνης, κάτι πολύ περίπλοκο, ενώ το παραγόμενο φάρμακο είχε υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας”.

"Στη διαδικασία παραγωγής της ιντερφερόνης Alfa 2b, το CIGB συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Παρασκευασμάτων (BIOCEN), ειδικά στο δεύτερο στάδιο, το οποίο έχει να κάνει με την τελική μορφή του προϊόντος".

"Πάντα εργαστήκαμε μαζί με το κλινικό και ερευνητικό τμήμα με βάση τις νέες εφαρμογές που μπορεί να έχει αυτό το φάρμακο στους ασθενείς, αφού έχει χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα κυρίως για τη θεραπεία  καρκίνων και έχει επίσης αντιικές ιδιότητες".

"Αξίζει να σημειωθεί, προσθέτει, ότι το φάρμακο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες επιδημιολογικές καταστάσεις στην Κούβα, όπως η αιμορραγική επιδημία Dengue το 1981 και στη δεκαετία του 90 του περασμένου αιώνα για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας ιικής προέλευσης, αυτή τη φορά σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων".

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και πριν από τον Covid-19, το CIGB  δούλευε ασταμάτητα για να πολλαπλασιάσει τις παραγωγές και ότι οι εργαζόμενοι όπως ο Gustavo Furrazola αισθάνονται υπερήφανοι που συμμετέχουν στην απόκτηση ενός φαρμάκου που βοηθά τους άλλους, χωρίς να υπολογίζουν ώρες δουλείας. Γιατί, επιπλέον, όπως αναφέρει με τα δικά του λόγια, "σε στιγμές όπως αυτή, θυμόμαστε το όραμα του Φιντέλ και αυτό μετατρέπεται σε έναν ακόμα λόγος στράτευσης".