Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Εξέγερση σε φυλακή της Κολομβίας λόγω κοροναϊού άφησε 23 νεκρούς και 83 τραυματίες

Πηγή: lavanguardia.com

Τουλάχιστον 23 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και 83 τραυματίστηκαν στη φυλακή Μοδέλο της Μπογκοτά κατά τη διάρκεια των ταραχών σε αρκετές φυλακές της Κολομβίας το βράδυ του Σαββάτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υπερπληθυσμό και την έλλειψη μέσων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού, όπως ενημέρωσε την Κυριακή η υπουργός Δικαιοσύνης Μαργαρίτα Καμπέγιο Μπλάνκο.

«Το αποτέλεσμα της απόπειρας απόδρασης στη φυλακή Μοδέλο ήταν 23 κρατούμενοι νεκροί, 83 τραυματίες, εκ των οποίων 32 νοσηλεύονται», δήλωσε η υπουργός.


Όπως φαίνεται, η απειλή του κοροναϊού, ο οποίος ήδη έχει αφήσει ένα νεκρό και 210 κρούσματα στην Κολομβία, ήταν ο καταλύτης των ταραχών που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο δήμαρχος της Μπογκοτά, Κλαούντια Λόπες, ζήτησε την Κυριακή από τις αρχές να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κρατουμένων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις ταραχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Η Λόπες ζήτησε από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας, καθώς και από το Εθνικό Ινστιτούτο Σωφρονιστηρίων Κέντρων και Φυλακών (Inpec), «να δώσουν ακριβείς πληροφορίες στην πόλη και στους συγγενείς κρατουμένων για τους τραυματίες και τους νεκρούς χθες το βράδυ».

Οι ταραχές συνέβησαν στις φυλακές Μοδέλο, Λα Πικότα και Μπουέν Παστόρ της Μπογκοτά, η τελευταία γυναικών, καθώς και στην υψίστης ασφαλείας της Κόμπιτα, στο διαμέρισμα Μπογιακά. Επίσης στην Πικαλένια, στο Ιμπαγέ, πρωτεύουσα της Τολίμα, στη Χαμουντί (Βάγιε ντε Κάουκα), και στις φυλακές Πεδρεγάλ και Μπεγιαβίστα, στην Αντιόκια, μεταξύ άλλων.

Ισχυρισμοί για σφαγή

Το πρωί της Κυριακής, κυκλοφόρησαν εκδοχές συγγενών ότι στις ταραχές, κατά τα φαινόμενα ήδη ελεγχόμενες, υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και τραυματίες.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σκοτώνουν τους συγγενείς μας εκεί μέσα. Βρισκόμαστε σε τρομερή αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε στο ισπανικό πρακτορείο EFE μια γυναίκα που έψαχνε για την τύχη του συζύγου της, ο οποίος, σύμφωνα με αυτήν, τραυματίστηκε σε αίθριο της φυλακής Λα Μοδέλο της Μπογκοτά.

Η γυναίκα, η οποία βρισκόταν την προηγούμενη νύχτα μπροστά στη φυλακή, επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτή και άλλα άτομα είδαν «πολλούς νεκρούς, πολλά αυτοκίνητα της Εισαγγελίας, SIJIN (ποινική έρευνα της Aστυνομίας) και άνοιγαν την πόρτα και φαίνονταν οι νεκροί».

«Δεν έδειχναν καν συμπόνια για αυτό, περνώντας από πάνω από τους ήδη νεκρούς συγγενείς μας», πρόσθεσε.

Για το λόγο αυτό, η δήμαρχος δήλωσε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι «η Μπογκοτά απαιτεί από την Εθνική Κυβέρνηση να μας εγγυηθεί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις φυλακές».