Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Βολιβία: Δημοσιεύτηκε η λίστα των πρακτόρων της CIA που συμμετείχαν στο πραξικόπημα


Ο ιστότοπος Behind Back Doors  δημοσίευσε μια λίστα με τους πράκτορες της CIA και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση του πραξικοπήματος κατά του Έβο Μοράλες στη Βολιβία.

Το Behind Back Doors δημοσίευσε τον Νοέμβριο ένα άρθρο με τίτλο  “La intervención de Estados Unidos contra Bolivia. Primera parte” (1)  ("Η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βολιβίας. Πρώτο μέρος") στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς τα βήματα που θα ακολουθούσε το Πραξικόπημα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σαν να επρόκειτο για ένα σενάριο.

Το άρθρο  “Trasel golpe: Los agentes más importantes de la CIA en La Paz, Bolivia.Primera parte”   ( "Μετά το πραξικόπημα: Οι σημαντικότεροι πράκτορες της CIA στη Λα Παζ της Βολιβίας. ") δημοσιοποιεί έναν κατάλογο των πρακτόρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι βολιβιανοί στρατηγοί Wiliams Kaliman Romero (Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας από το 2018), Yuri Calderón (πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας) και Rómulo Delgado (Αρχηγός της Αστυνομίας).

Το άρθρο μεταφράστηκε στα ισπανικά από τον ιστότοπο Suramerica Press με τίτλο “Οι σημαντικότεροι πράκτορες της CIA στη Βολιβία” ( “Los más importantes agentes de la CIA en Bolivia” ) , και είναι επίσης διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες είναι "η αρχή όσων επιφυλάσσει το Langley [έδρα της CIA] στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν τους είναι αρεστές", προειδοποιεί το Behind Back Doors.

Επικεφαλής του σταθμού της CIA στην Λα Πας, ήταν οι Ρόλφ Όλσον και Ανέτ Μπλάκεσλυ, οι οποίοι χρέωσαν για ο πραξικόπημα τον  επικεφαλής της κατασκοπείας της Αργεντινής (AFI) στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Χοσέ Σάντσες. 

Η Ανέτ Ντόροθυ Μπλάκεσλυ  ήταν στη Νικαράγουα ως γιατρός στο Usaid, ένα από τα διπλωματικά καλύμματα που χρησιμοποίησε η CIA  για τις μυστικές επιχειρήσεις της.

Ο Σάντσεζ είχε διπλωματική κάλυψη, αλλά στην πραγματικότητα υπηρέτησε ως σύνδεσμος στις μυστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής.  Ήταν επικεφαλής σε  δύο σταθμούς  της AFI στη Βολιβία: ο ένας στη Λα Παζ και ο άλλος στο Προξενείο της Σάντα Κρουζ.Ο τελευταίος χρησιμοποιήθηκε για τη διανομή κεφαλαίων μεταξύ των πραξικοπηματιών της πόλης, κεφάλαια που προέρχονταν από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρώσει την αποστολή του στις 2 Δεκεμβρίου, ο Σάντσεζ αποδεσμεύτηκε από το αξίωμα μόλις δύο μήνες πριν από το πραξικόπημα εναντίον του Μοράλες.