Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ο Μπέρνι Σάντερς αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της Κούβας σε υγεία και παιδεία

Πηγή: granma.cu

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, σήμερα ένας από τους ισχυρότερους υποψήφιους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναγνώρισε τον ρόλο της Κούβας στην αποστολή ιατρών σε όλο τον κόσμο.

«Θα ήταν λάθος να μην αναγνωρίσουμε στην Κούβα ότι έχουν σημειώσει κάποιες καλές προόδους στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο 78χρονος πολιτικός σε συνέντευξή που παραχώρησε στο πρόγραμμα 60 Λεπτά του δικτύου CBS που μεταδόθηκε την Κυριακή.


«Στέλνουν γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Έχουν σημειώσει κάποιες προόδους στην εκπαίδευση», δήλωσε ο γερουσιαστής από το Βερμόντ ο οποίος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Φαίνεται ότι ο παρουσιαστής Άντερσον Κούπερ ζήτησε από τον σημερινό υποψήφιο για το χρίσμα του μπλε κόμματος να εξηγήσει τα σχόλιά του από το 1985, όταν επαίνεσε μερικά από τα κοινωνικά προγράμματα που εφήρμοσε ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Σύμφωνα με ένα βίντεο κλιπ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ο γερουσιαστής είπε τότε ότι ο Φιντέλ Κάστρο «εκπαίδευσε τα παιδιά, τους έδωσε ιατρική φροντίδα, μεταμόρφωσε πλήρως την κοινωνία».

Αν και κατέστησε σαφές ότι ο «σοσιαλισμός» του δεν είναι αυτός ούτε της Βενεζουέλας ούτε της Κούβας και υπογράμμισε ότι ο τύπος της κοινωνίας στην οποία πιστεύει γι’ αυτόν υπάρχει σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία, ο κοινοβουλευτικός δήλωσε ότι «είναι άδικο απλά να πούμε ότι όλα είναι λάθος» στο νησί.

«Όταν ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε στο αξίωμα, ξέρεις τι έκανε; Είχε ένα μαζικό πρόγραμμα αλφαβητισμού», τόνισε ο Σάντερς, αναφερόμενος στην πολιτιστική επανάσταση που επέτρεψε σε μόλις ένα χρόνο (το 1961) να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό και να διευκολύνει την καθολική πρόσβαση σε διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης δωρεάν στη χώρα της Καραϊβικής.

Στις 17 Οκτωβρίου 1962, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ινστιτούτου Βασικών και Προκλινικών Επιστημών «Νίκη της Χιρόν» στην πρωτεύουσα της Κούβας την απόφαση της κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια στον τομέα της υγείας και δήλωσε ότι θα σταλούν 50 γιατροί στην Αλγερία.

«Σήμερα μπορούμε να στείλουμε μόνο 50, αλλά σε οκτώ ή δέκα χρόνια, ποιος ξέρει πόσους και θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας», προειδοποίησε τότε ο κουβανός ηγέτης.

Σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα, περισσότερα από 400.000 άτομα υγειονομικό προσωπικό από το μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών ολοκλήρωσαν αποστολές σε 164 χώρες, ενώ με την ίδια ανιδιοτέλεια έχουν εκπαιδευτεί στο νησί δωρεάν 35.613 επαγγελματίες του τομέα αυτού από 138 έθνη.

Όπως αναμενόταν, τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργή του πιο ακραίου τομέα των Κουβανο-Αμερικανών στη Νότια Φλόριντα, οι οποίοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσέγγιση με το νησί της Καραϊβικής.

Το 2016, ο Σάντερς υπερασπίστηκε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, κάτι που κατά τη γνώμη του «θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των Κουβανών και θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την εξάλειψη του αποκλεισμού που διατηρούν, για σχεδόν έξι δεκαετίες, τόσο οι ρεμπουπλικανικές όσο και οι δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Αλλά προσέξτε - προειδοποιούν εμπειρογνώμονες-, οι έπαινοι του πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, παρά τις αξιοσημείωτες διαφορές με τον Τραμπ.

Με την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος, ο Σάντερς, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως δημοκρατικό σοσιαλιστή, υποσχέθηκε ότι αν έρθει στην προεδρία ελπίζει να χρησιμοποιήσει την «ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προστασία των συμφερόντων των εργαζόμενων οικογενειών».

Με αυτή την έννοια, είπε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση εργάζεται για τους πολύ εύπορους και αν και χωρίς να αναφέρει το όνομά του, είπε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας παθολογικός ψεύτης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, στην ομιλία του “State of the Union”, ο ένοικος του Οβάλ Γραφείου επιτέθηκε στο Medicare for All, μία από τις κυριότερες προτάσεις του Σάντερς.

Για τον Ρεπουμπλικανό, αυτό το σχέδιο υγείας είναι που θέλει να καταστρέψει την ιατρική περίθαλψη των ΗΠΑ.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σάντερς παραμένει ασταμάτητος, κερδίζοντας άνετα στις δημοκρατικές εκλογικές αναμετρήσεις της Νεβάδας το Σάββατο και αύξησε την υποστήριξή του μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, πίσω μόνο με μικρή διαφορά από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.