Πηγή: granma.cu
Το περιφερειακό ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν σχεδόν 20% το τρίτο τρίμηνο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους πέντε νέους στο εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να βρει δουλειά. Αυτό είναι το υψηλότερο καταγραμμένο επίπεδο για αυτόν τον δείκτη την τελευταία δεκαετία. Η απογοήτευση των νέων αντικατοπτρίζεται στις διαμαρτυρίες, ισχυρίζονται οι ειδικοί στην αγορά εργασίας.
Οι αγορές στην περιοχή είναι «σε μια στιγμή αβεβαιότητας» που εκφράζεται με μια μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Λίμα.
Ένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας του νεανικού πληθυσμού, το οποίο φτάνει το 19,8%.
«Η έλλειψη ευκαιριών αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους προκαλεί μεγάλη ανησυχία, διότι αποτελεί πηγή αποθάρρυνσης και απογοήτευσης. Αυτό αντανακλάται στην πρώτη γραμμή των πρόσφατων διαδηλώσεων στην περιοχή, ζητώντας αλλαγές για να υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», εξηγεί ο προσωρινός περιφερειακός διευθυντής του ΔΟΕ, Χουάν Χαντ.
Το χάσμα μεταξύ των φύλων συνεχίζεται
Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο, αν και χωρίς να φτάνει στο ανησυχητικό επίπεδο της ανεργίας των νέων, είναι η ανεργία των γυναικών, η οποία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,2% σε περιφερειακό επίπεδο και ανήλθε σε 10,2%, ενώ η ανεργία των ανδρών παρέμεινε σταθερή στο 7,3%.
Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία αυξήθηκε σχεδόν στο 51% κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, παραμένει κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από εκείνη των ανδρών με 74,3%.
Από την άλλη πλευρά, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι το περιφερειακό ποσοστό ανεργίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στα τέλη του περασμένου έτους θα είναι 8,1%, οριακά υψηλότερα από το 8% που καταγράφηκε το 2018.
«Είναι μια ελαφρά αύξηση, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει ότι πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν ενεργό απασχόληση και δεν το καταφέρνουν», τονίζει η μελέτη.
Σημειώνεται επίσης ότι αυτή η ελαφρά αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη μέχρι 8,4% το 2020 αν συνεχιστεί η μέτρια οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Ομοίως, η έκθεση υπογραμμίζει μια άνιση συμπεριφορά σε σχέση με την ανεργία: ενώ αυξήθηκε σε 9 από τις 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής, μειώθηκε κατά 0,7% στην αγγλόφωνη Καραϊβική.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΟΕ εξήγησε επίσης ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των πολιτών που ζητούν καλύτερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη ισότητα «αποδεικνύουν τη συνέχιση των ελλειμμάτων αξιοπρεπούς εργασίας» στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
«Οι ευκαιρίες πρόσβασης σε αξιοπρεπή και παραγωγική απασχόληση, με δίκαιους μισθούς, κοινωνική ένταξη, κοινωνική προστασία και εργατικά δικαιώματα, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταπόκριση στις κοινωνικές απαιτήσεις, για να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη της ανάπτυξης φθάνουν σε όλους και για να είναι εγγυημένη η κυβερνησιμότητα», δήλωσε ο Χαντ κατά την παρουσίαση της έκθεσης.
Οι τάσεις στο τελευταίο αυτό τμήμα δείχνουν χαμηλότερη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης σε σύγκριση με την αυτοαπασχόληση και ότι το ποσοστό των απασχολουμένων που εργάζονται λιγότερο από 35 ώρες και επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο αυξήθηκε σε 10 από τις 11 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία.