Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ο Έβο Μοράλες καταγγέλλει την υποψηφιότητα Άνιες και τη στρατιωτικοποίηση της Βολιβίας

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο ηγέτης Έβο Μοράλες καταδίκασε την εκλογική υποψηφιότητα της αυτοανακηρυχθείσας προέδρου, Τζανίνε Άνιες, και επέκρινε τη στρατιωτικοποίηση στη Βολιβία, λίγο περισσότερο από τρεις μήνες μετά το πραξικόπημα εναντίον του.

Ο Μοράλες, αποδέκτης ασύλου στην Αργεντινή, εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι η υποψηφιότητα της πραξικοπηματία Άνιες στις γενικές εκλογές της 3ης Μάη επιβεβαιώνει την όρεξη για εξουσία της βολιβιανής δεξιάς.


«Η αυτοανακηρυχθείσα Άνιες δήλωσε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν έκανε πραξικόπημα στη Βολιβία, ότι ήταν επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η υποψηφιότητά της για τις εκλογές δείχνει ότι το μόνο της κίνητρο για να αδράξει την εξουσία ήταν για να διεκδικήσει τους στρατηγικούς μας πόρους», έγραψε ο Μοράλες.

Ο ιθαγενής ηγέτης κατέκρινε στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο την παρουσία στρατιωτικών και άτακτων ομάδων που περιπολούν στους δρόμους, καθώς και τη δίωξη στελεχών του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS).

Παρομοίως, ο πρώην πρόεδρος επέκρινε τη σιωπή του Τύπου και την καταστροφή από τους πραξικοπηματίες των 14 χρόνων οικονομικής σταθερότητας που προώθησε η κυβέρνησή του επικεφαλής του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας.

Σύμφωνα με το εκλογικό πρόγραμμα, οι πολιτικές παρατάξεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 3 Φλεβάρη να καταθέσουν συνδυασμούς για το προεδρικό δίδυμο και τους υποψηφίους βουλευτές.

Μέχρι στιγμής, φιγουράρουν στον αγώνα για την προεδρία στη Βολιβία η γερουσιαστής Άνιες, ο πρώην πολιτικός ηγέτης Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, οι πρώην πρόεδροι Χόρχε Κιρόγα και Κάρλος Μέσα, καθώς και ο Λουίς Άρσε ως υποψήφιος του MAS.