Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Εκλογικό θρίλερ στον β' γύρο των εκλογών στην Ουρουγουάη


Παράταση της αγωνίας μετά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη την προηγούμενη Κυριακή, καθώς ο υποψήφιος της σημερινής αντιπολίτευσης, Λουίς Λακάγιε, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα κερδίζει με διαφορά μικρότερη των 30.000 ψήφων τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Frente Amplio, Ντανιέλ Μαρτίνες. 

Συγκεκριμένα με σχεδόν το 100% των ψηφοδελτίων καταμετρημένων ο πρώτος συγκεντρώνει περίπου 48,7% και ο δεύτερος 47,5%. Το εκλογοδικείο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει οριστικό αποτέλεσμα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, λόγω επανακαταμέτρησης 35.000 αμφισβητούμενων ψήφων (votos observados) και επανεξέτασης των 53.600 ακύρων ψηφοδελτίων.

Το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη γιατί παρόλο που ο Μαρτίνες είχε κερδίσει τον α’ γύρο στις 27 Οκτώβρη με 11 ποσοστιαίες μονάδες, όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν νίκη με άνω των 5 μονάδων διαφορά για τον Λακάγιε, με δεδομένο ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του τρίτου και του τέταρτου υποψηφίου, οι οποίοι αθροιστικά έλαβαν άνω του 20% στον α’ γύρο. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την τελευταία στιγμή αρκετοί ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον Λακάγιε λόγω της υποστήριξης που δέχθηκε από τον απόστρατο στρατιωτικό Γκουίντο Μανίνι, που είχε κάνει πρόσφατα δηλώσεις υπέρ της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1984) στην Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, κάποιες ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ή ετεροδημότες, δικαιούνται να ψηφίσουν σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από αυτό που υπάγονται. Αυτοί οι ψήφοι (votos observados) προσμετρώνται χωριστά, και επικυρώνονται ή όχι σε δεύτερο χρόνο για να ενσωματωθούν στο σύνολο των  έγκυρων ψηφοδελτίων. Λόγω της οριακής διαφοράς, ο Λακάγιε χρειάζεται το 90% των votos observados για να διασφαλίσει τη νίκη του.