Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Θαπατέρο: "Ο ΟΑΚ θέλει να διαιρέσει τη Λατινική Αμερική"

Πηγή: Telesurtv.net

Ο πρώην πρόεδρος της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, κατήγγειλε το προηγούμενο Σάββατο στη Βραζιλία ότι ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαιρεί τη λατινοαμερικανική ήπειρο, στα πλαίσια μιας πολιτικής που έχει αποτύχει.

«Η δράση του ΟΑΚ, κάνει λάθος τις θέσεις του και επιπλέον το μόνο που έχει κάνει είναι να βαθύνει σε διαιρέσεις τη λατινοαμερικάνικη ήπειρο, αυτή η οργάνωση χρειάζεται μια διαδικασία ενσωμάτωσης και ανάκτησης των μεγάλων διαλόγων, όχι αποκλεισμού", δήλωσε ο Θαπατέρο.


Ομοίως, ο ισπανός πρώην πρόεδρος κάλεσε να μην σιωπήσουν απέναντι στο πραξικόπημα στη Βολιβία κατά του Προέδρου Έβο Μοράλες, ενώ κάλεσε ολόκληρη την αριστερά της ηπείρου να καταγγείλει την κατάσταση αυτής της χώρας των Άνδεων.

«Βλέπουμε με αγανάκτηση πραξικόπημα ενάντια στον πρόεδρο της Βολιβίας, γι’ αυτό καλώ τους βραζιλιάνους να μην σιωπήσουν και να υψώσουν τη φωνή τους, οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δυνάμεις του στρατού, να ζητούν από έναν συνταγματικά εκλεγμένο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία δεν μπορεί να είναι πράξη δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ισπανίας.

Υπό αυτή την έννοια, ο Θαπάτερο εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βολιβίας ζήτησαν την παραίτηση του Μοράλες, η οποία, τόνισε, θέτει «σε κίνδυνο τη δημοκρατική ρίζα της λατινοαμερικάνικης ηπείρου».

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί να δείξουν την υποστήριξή τους έτσι ώστε η Βολιβία να ανακτήσει «το δημοκρατικό χαρακτήρα και να τερματιστεί η βία».