Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Αυτοανακηρύχτηκε η νέα "πρόεδρος" της Βολιβίας - Μαζικές διαδηλώσεις αυτοχθόνων και άγρια καταστολή από στρατό και αστυνομία


Εν μέσω μαζικών μαχητικών διαδηλώσεων που καταστέλλονται από την αστυνομία και το στρατό,  η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας αυτοανακηρύχτηκε προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας καθώς η (αναρμόδια γι αυτό) Γερουσία που επιχειρήθηκε να συγκληθεί, δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες  δεν συμμετείχε στην προσπάθεια σύγκλησης του σώματος α) γιατί δεν δόθηκαν οι εγγυήσεις που ζήτησε για την ασφάλειά των βουλευτών β) γιατί η ακολουθούμενη διαδικασία είναι αντισυνταγματική. 

Σε συνέντευξη τύπου  που έδωσαν την ίδια ώρα που επιχειρήθηκε η σύγκληση της Γερουσίας ανέφεραν ότι το Σύνταγμα της χώρας (Άρθρα 170 - 171)  αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση παραίτησης Προέδρου και Αντιπροέδρου, η παραίτηση υποβάλλεται στη Βουλή, ο πρόεδρος της οποίας αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος και προκηρύσσει εκλογές μέσα σε 90 ημέρες. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει την ανάληψη της προεδρίας από κανένα άλλο πρόσωπο. 

Στη Βολιβία, όπως και σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου, η εκτελεστική εξουσία (Πρόεδρος ή και Αντιπρόεδρος) εκλέγονται απ ευθείας από τον λαό, υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία) και ανεξάρτητη εκλογική εξουσία (Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο).

Στη περίπτωση της τωρινής πολιτικής κρίσης της Βολιβίας, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Βουλής έχουν παραιτηθεί και το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο έχει συλληφθεί.