(Με πληροφορίες από Reuters.com)
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του πρακτορείο Reuters, ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ελπίζουν να επαναληφθεί στη χώρα τους το σκηνικό της Βολιβίας, που υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρόεδρο Έβο Μοράλες.
Ωστόσο η διαφορά είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να πάρουν το μέρος των αντιφρονούντων, όπως έκανε ο στρατός της Βολιβίας την προηγούμενη Κυριακή.
Παρόλο που αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 50 χώρες, δεν έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του τις ένοπλες δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Νικολάς Μαδούρο.
Το ρεπορτάζ του Reuters ισχυρίζεται ότι οι επικοινωνίες βενεζουελανών αξιωματικών αμφίβολων για την πίστη τους στην κυβέρνηση παρακολουθούνται από κουβανούς πράκτορες και επιπλέον η προηγούμενη διοίκηση του – πρώην στρατιωτικού – Ούγκο Τσάβες από το 2000 έχει παρέμβει στην ιεραρχία του στρατεύματος και έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία της κυβέρνησης με τους ανώτατους αξιωματικούς.
Σύμφωνα με τον Φράνκλιν Παρέχα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Αντρές της Βολιβίας, ο στρατός της Βολιβίας ποτέ δεν είχε ιδεολογική σύνδεση με το κυβερνόν κόμμα ή τις αριστερές πολιτικές του.
Ο διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων Ουίλιαμ Κάλιμαν δημόσια κάλεσε την Κυριακή τον Μοράλες να απομακρυνθεί, ως συνέπεια των αντιδράσεων για νοθεία στις εκλογές του Οκτώβρη που κέρδισε ο Μοράλες με αμφιλεγόμενη πλειοψηφία.
Αυτή η ενέργεια βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με τους επαναλαμβανόμενους όρκους πίστης του βενεζουελανού υπουργού Άμυνας Βλαδιμίρ Παδρίνο παρά τις ανάλογες διαμαρτυρίες, καταγγελίες για εκλογική νοθεία και διεθνείς αντιδράσεις.
Η Βολιβία τη Δευτέρα έγινε σκηνικό λεηλασιών και μπλόκων κυκλοφορίας καθώς η χώρα παρέμεινε με κενό εξουσίας που οι αντίπαλοι του Μοράλες προσπαθούσαν να γεμίσουν.
Η παραίτηση του 60χρονου πρώην αγρότη δίχασε τη Λατινική Αμερική ανάμεσα σε δεξιόστροφες χώρες που πανηγύρισαν τη φυγή του και αριστερές κυβερνήσεις που ισχυρίζονταν ότι ήταν θύμα πραξικοπήματος.
Η αντιπολίτευση της δεξιάς ελπίζει ότι η επιτυχία των διαδηλώσεων στη Βολιβία θα ενθαρρύνει τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν καλέσει οι σύμμαχοι του Γκουαιδό για το Σάββατο με σκοπό να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την πτώση του Μαδούρο.
Ο ακτιβισμός στους δρόμους έχει κοπάσει μετά την ευφορία του Ιανουαρίου, όταν ο Γκουαιδό αποκάλεσε τον Μαδούρο «σφετεριστή» και επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αναλάβει την προσωρινή προεδρία.
Αλλά κατόπιν της γρήγορης κυβερνητικής αλλαγής στη Βολιβία, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης γρήγορα πρόσεξαν τις κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Γιατί τα γεγονότα στη Βολιβία δεν έχουν συμβεί στην Βενεζουέλα;» έγραψε ο εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες το βράδυ της Κυριακής. «Η εξήγηση είναι στην Κούβα, το καθεστώς της Αβάνας έχει εισχωρήσει και κρατάει ομήρους τις ένοπλες δυνάμεις μας».
Σημ: Ελεύθερη απόδοση άρθρου