Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

15 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες έχουν αναφερθεί στη Βολιβία

Πηγή: prensalatina.cu

Τουλάχιστον 15 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες έχουν αναφερθεί από την αρχή των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και στρατιωτικών, όπως αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα του Bolpress.

Η δημοσίευση υπογραμμίζει μια σκλήρυνση της «στρατιωτικής και αστυνομικής καταστολής που εγκαθιδρύθηκε από το σημερινό πραξικοπηματικό καθεστώς, ενώ ενισχύθηκαν τα μπλόκα στις πόλεις Ελ Άλτο, Ρίο Αμπάχο, τμήμα της Κοτσαμπάμπα και βόρεια της Σάντα Κρους».

Στην πόλη Λα Πας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη καυσίμων, οι ανθρακωρύχοι προσπαθούν να εισέλθουν στην πλατεία Μουρίγιο, προσθέτει η πηγή.

Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, διευκρινίζει, αποσκοπούν στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, στην επιστροφή στην θεσμικότητα και στον σεβασμό των συμβόλων όπως η σημαία Whipala.

Σύμφωνα με το Bolpress, χθες σκοτώθηκαν πέντε παραγωγοί φύλλων κόκας στα περίχωρα της πόλης Κοτσαμπάμπα, αν και άλλες πηγές ανεβάζουν τους νεκρούς σε περισσότερους από 10.

«Η αστυνομία της Κοτσαμπάμπα, μαζί με στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων, έριξαν αέρια εναντίον της πορείας των κοκαλέρος, η οποία προσπάθησε για δεύτερη συνεχή ημέρα να εισέλθει στην πόλη μέσω της γέφυρας Ουαϊγιάνι", ανέφερε το μέσο ενημέρωσης.

Το Bolpress διευκρινίζει ότι οι πέντε νεκροί προστίθενται στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Ερευνών (IDIF), Αντρές Φλόρες, ανέφερε στις 13 Νοεμβρίου ότι, σαν αποτέλεσμα των κοινωνικών συγκρούσεων που βιώνει η χώρα, δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οκτώ ήταν με βλήματα πυροβόλων όπλων, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, χθες η προσωρινή κυβέρνηση κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας να αρχίσουν έναν ανοιχτό διάλογο με στόχο την ειρήνευση της χώρας και την επίτευξη συναίνεσης που θα πετύχει τον στόχο της προκήρυξης εκλογών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Προεδρίας, Χέρχες Χουστινιάνο, το βράδυ της Παρασκευή.