Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Μεγάλη απεργία εκπαιδευτικών και γιατρών στην Αργεντινή

Πηγή: Telesurtv.net

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εκπαίδευσης και της υγείας στην Αργεντινή ξεκίνησαν πανεθνική απεργία την Τετάρτη, η οποία διεκδικεί από την δεξιά κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι εργατικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

Οι εκπαιδευτικοί θα απέχουν από την εργασία τους για 72 ώρες, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα ασκήσουν αυτό το μέτρο κοινωνικής πίεσης για 48 ώρες.


Το κάλεσμα για την απεργία των εκπαιδευτικών οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Εργαζομένων (CTERA) την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών του Μπουένος Άιρες (FEB), την Ένωση Εκπαιδευτικών του Buenos Aires (UDOCBA), την Ένωση Εκπαιδευτικών Τεχνικής Εκπαίδευσης (AMET) και την Ενιαία Ένωση Εκπαιδευτικών Εργαζομένων (SUTEBA), οι οποίες απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση μισθών που υπέβαλε η κυβέρνηση της επαρχίας.

Αυτή την Τετάρτη μόνο έξι επαρχίες ήταν αυτές που ξεκίνησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες χωρίς διακοπές. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού και Παιδείας του Μπουένος Άιρες, Γκαμπριέλ Σάντσες Ζίννυ, ανακοίνωσε ότι για κάθε εκπαιδευτικό που συμμετέχει στην ανεργία θα αφαιρούνται (αμειβόμενες) οι ημέρες.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα του τομέα υγείας απεργούν σε 600 νοσοκομεία για δύο ημέρες για την αξιοπρέπεια της δημόσιας υπηρεσίας.

Οι 30.000 γιατροί και υγειονομικοί καταγγέλλουν επίσης τις απολύσεις και τις προσαρμογές που έχουν γίνει στον τομέα τους.

"Οι απολύσεις της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι στο νοσοκομείο Ποσάδας πρέπει να σταματήσουν και να ξαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο κέντρο υγείας της χώρας και το μοναδικό που εξαρτάται αποκλειστικά από την εθνική κυβέρνηση", δήλωσε ο γιατρός και πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας των επαγγελματιών υγείας της Αργεντινής (FESPROSA), Χόρχε Γιαμποκόφσκι.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προέδρου της Αργεντινής, ο Μαουρίσιο Μάκρι δεν ανέφερε βελτιώσεις στον τομέα της υγείας και, αντιθέτως, εμφανίστηκε η πιθανότητα τροποποιήσεων στο νόμο για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.