Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η Βενεζουέλα εξετάζει νομικά μέτρα κατά του Γκουαϊδό μετά την άφιξή του στη χώρα


Καράκας, 4 Μαρτίου (Prensa Latina) - Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκες , έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η λήψη των κατάλληλων νομικών μέτρων εναντίον του αυτοανακηρυγμένου προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό μετά την άφιξή του σήμερα στη χώρα. 

Με δηλώσεις της στην Τύπο, η αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η συμπεριφορά του βουλευτή της Εθνοσυνέλευσης θα αναλυθεί από τους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζοντας ότι ο Γκουαϊδό παραβίασε την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. 

Χαρακτήρισε επίσης τον ηγέτη της αντιπολίτευσης οργανωτή της συνωμοσίας των επιθέσεων κατά της συνταγματικής τάξης και των θεσμών της Βενεζουέλας, με την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων  που επιδιώκουν την ανατροπή του νόμιμου συνταγματικού προέδρου Νικόλας Μαδούρο.

"Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαθέτει ισχυρά και βιώσιμα θεσμικά όργανα που σέβονται την ποινική μας νομοθεσία και διαφυλάσσουν το κράτος δικαίου στη χώρα", τόνισε η Ροντρίγκες. 

Σε αντίθεση με τους  ισχυρισμούς που προβάλλονται διεθνώς, σχετικά με τη δυνατότητα άμεσης σύλληψης του Γκουαϊδό κατά την είσοδό του στην εθνική επικράτεια, οι νόμοι της Βενεζουέλας καθορίζουν ότι οι συλλήψεις γίνονται ή με δικαστική απόφαση ή κατά τη στιγμή τέλεσης του αδικήματος.