Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ στην ΕΡΤopen




Στα πλαίσια αφιερώματος στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, φιλοξενήσαμε στην πάντα ανοικτή στην επικοινωνία και την ενημέρωση τον επιτετραμμένο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, κ. Φρέντυ Φερνάντεζ. 

Στη μια ώρα που είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε, με λόγο μεστό και ξεκάθαρο μας μίλησε για το ρόλο της πολιτικής του Τραμπ, που φανερά υποκινούν το πραξικόπημα και πιέζουν και τις υπόλοιπες χώρες να το στηρίξουν, χαρακτηρίζοντας την παρεμβατική πολιτική της δύσης, «μεγάλη ασέβεια προς τη χώρα». 

Ανέλυσε τις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας, λέγοντας ότι έχει σημασία η πολιτική «να θυμάται τι υπερασπίζεται». Ενώ θεώρησε ότι «παρότι οι Βενεζολάνοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα αναμεταξύ μας, έχουμε και την ωριμότητα και την εκπαίδευση να τα επιλύσουμε» 

Τέλος μίλησε για τον πολιτισμό και την ιστορία της Βενεζουέλας, που η Ευρώπη «ούτε γνωρίζει ούτε αναγνωρίζει», όπως τόνισε καθώς πέρα από τους Ίνκα και τους Αζτέκους οι χώρες του Αμαζονίου και της Καραϊβικής διαθέτουν μια πλούσια προκολομβιανή ιστορία και τέχνη που δεν είναι γνωστή. 

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιρροές του ελληνικού πολιτισμού στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, αλλά και στην τέχνη της Βενεζουέλας καθώς όπως είπε «όλοι όσοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο στην αρχαία Ελλάδα ανατρέχουν» και χαρακτήρισε τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας «απλή και φυσική», ενώ κατέδειξε άπειρους τομείς ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο λαών. 

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ήταν η πρώτη ώρα της εκπομπής-αφιερώματος στη Βενεζουέλα, με οικοδεσπότες τη Μαρία Καλύβα-Πρίφτη και το Βασίλη Μακρίδη.

Στη δεύτερη ώρα της εκπομπής και με φιλοξενούμενο τον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, μέλος της Ελληνικής Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα» μιλήσαμε περαιτέρω για την κατάσταση εκεί, αλλά και για το πόσο και πώς επηρεάζει και τη δική μας πορεία και όλο τον κόσμο, αλλά και το ρόλο του κινήματος απέναντι στις εξελίξεις.