Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

157 ήδη οι νεκροί από δυστύχημα σε ορυχείο της Βραζιλίας

Πηγή: Telesurtv.net

Η κατάρρευση την περασμένη Παρασκευή ενός φρεατίου της εταιρείας εξόρυξης Vale στην πόλη Μπρουμαντίνιο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει αφήσει ήδη τουλάχιστον 157 ανθρώπους νεκρούς και 182 αγνοούμενους, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές πολιτικής προστασίας της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μεταξύ των θυμάτων, τουλάχιστον 134 έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οσβάλντο Κρουζ, υπάρχει κίνδυνος κρουσμάτων κίτρινου και δάγκειου πυρετού, μεταξύ άλλων ασθενειών, λόγω αυτού του γεγονότος.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δημιούργησε ένα γραφείο κρίσης που θα έχει την τεχνολογική και ανθρωπιστική βοήθεια της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Ζαϊρ Μπολσονάρου πέταξε πάνω από την πληγείσα περιοχή με ελικόπτερο το προηγούμενο Σάββατο.

Η Γενική Εισαγγελέας της Βραζιλίας, Ρακέλ Ντοτζ, επισκέφθηκε επίσης την περιοχή και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «θα διενεργήσει αυστηρά». "Τα μέτρα που θα ισχύσουν για την Vale εξετάζονται από κοινού."

Η Βραζιλιάνικη Δικαιοσύνη μπλόκαρε τραπεζικούς λογαριασμούς της μεταλλευτικής εταιρείας αξίας 6 δισεκατομμυρίων Ρεάλ (περίπου 1,6 δισ. δολαρίων) για να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας επέβαλε στην εταιρεία εξόρυξης πρόστιμο 250 εκατομμυρίων Ρεάλ (περίπου 66,5 εκατομμύρια δολάρια) για την καταστροφή, επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρικάρντο Σάλες. 
Η τραγωδία ξεσήκωσε κριτική και καταγγελίες από διάφορους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, πολιτικούς ηγέτες και ειδικούς στη διαχείριση κινδύνων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το συμβάν ως έγκλημα εξ αμελείας της εταιρείας Vale, του μεγαλύτερου παραγωγού σιδήρου στον κόσμο.