Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τελική Διακήρυξη της 18ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Αλληλεγγύης με την Κούβα στη Σλοβενία, 23-25 Νοεμβρίου 2018

Εμείς, οι 65 εκπρόσωποι 33 Οργανώσεων και Συλλόγων Φιλίας και Αλληλεγγύης με την Κούβα, από 24 χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαμε στην 18η πανευρωπαϊκή συνάντηση αλληλεγγύης με την Κούβα, αυτή την αδελφή χώρα, που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2018, ολοκληρώνοντας τις συνεδριάσεις εργασίας, εγκρίναμε την ακόλουθη Τελική Διακήρυξη: 


Εμείς, συναγωνιστές και συναγωνίστριες στο σταθερό κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη, συγκεντρωθήκαμε εδώ με στόχο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την δουλειά της αλληλεγγύης με την Κούβα μέσω συγκεκριμένων ενεργειών υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης, καθώς και μέσω της μόνιμης καταγγελίας του αποκλεισμού, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα, τις αξίες και της κατακτήσεις της. 

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις διεκδικήσεις της Κούβας, μπροστά στις συνεχιζόμενες εδώ και πάνω από μισό αιώνα επιθέσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Γι' αυτό απαιτούμε: 
  • Την άρση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στην Κούβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πάνω από μισό αιώνα, και πλήττει όλους τους τομείς, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, με τρόπο που ο αρνητικός του αντίκτυπος δε αφήνει ανεπηρέαστο κανένα τομέα της καθημερινής ζωής και εμποδίζει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, λόγω του εκτός εδάφους ΗΠΑ χαρακτήρα του, εντάθηκε η μόνιμη επιδρομή στις οικονομικές συναλλαγές της Κούβας και στις τραπεζικές και πιστωτικές πράξεις με την Κούβα σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σοβαρή ζημία στην οικονομία της χώρας. Καταδικάζουμε αυτόν τον σκληρό αποκλεισμό που δεν διστάζει να πλήξει ολόκληρο τον πληθυσμό, παραβλέπει τον νόμο και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, επιβάλλει κανόνες για τις σχέσεις του κόσμου με την Κούβα παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 
  • Το κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο που βρίσκεται σε παράνομα κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος και χρησιμοποιείται ως κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων, χωρίς κανένα σεβασμό των διεθνών νόμων και την επιστροφή αυτού του εδάφους στην κυριαρχία της Κούβας. 
  • Την διακοπή χρηματοδότησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα προγράμματα πολιτικής παρέμβασης και αποσταθεροποίησης στο νησί καθώς και των αντεπαναστατικών ομάδων που βαφτίστηκαν ως αντιφρονούντες από την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων, με στόχο την καταστροφή του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος, που έχει επιλέξει ελεύθερα ο κουβανικός λαός. 
  • Αποζημίωση από τις ΗΠΑ για τις ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές που έχουν προκληθεί στον κουβανικό λαό από τον αποκλεισμό και τις άλλες επιθέσεις εδώ και πάνω από 50 χρόνια. 
  • Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την απόρριψη του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από την διεθνή κοινότητα, που εκφράστηκε με τις 10 ψηφοφορίες υπέρ του κουβανικού ψηφίσματος στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 
  • Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στα πλαίσια της προσωρινής εφαρμογής της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου Κούβας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να επεκτείνουν και να ενισχύουν τις πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, εμπορικές σχέσεις με την Κούβα σε όλους τους τομείς και απορρίπτουμε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Νοεμβρίου αυτού του έτους, σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, για το οποίο δεσμευόμαστε για άλλη μια φορά να αντικρούσουμε αυτά τα ψέματα.  
  • Απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιταχθούν ειδικά στις εκτός εδάφους ΗΠΑ επιπτώσεις των νόμων του αποκλεισμού, όπως το προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός που επιβάλλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή εταιρεία εφαρμόζει αυτούς τους νόμους. 
  • Απορρίπτουμε την εχθρική και παρεμβατική πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τις αβάσιμες κατηγορίες για υποτιθέμενες ακουστικές επιθέσεις εναντίον βορειοαμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων, καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που επιβάλλονται όχι μόνο στον ηρωικό λαό της Κούβας αλλά και στους λαούς της Νότιας Αμερικής και όλου του κόσμου.  
  • Καταδικάζουμε τη χρηματοδότηση των ανατρεπτικών σχεδίων κατά της Κουβανικής Επανάστασης και ειδικότερα της νεολαίας της και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητάς της. Καταδικάζουμε τις πρόσφατες συκοφαντίες του προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο, ο οποίος δυσφημίζει το ανθρωπιστικό και διεθνιστικό έργο της αλληλεγγύης των Κουβανών γιατρών στη Βραζιλία.  
  • Αναγνωρίζουμε την βούληση και τη ρητή απόφαση της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας να συνεχίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων και σχέσεων συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς όρους και παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις.  
  • Υποστηρίζουμε τη διαδικασία επικαιροποίησης του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Κούβας, που στοχεύει στην ενίσχυση του σοσιαλισμού και την επίτευξη μιας επαρκούς, βιώσιμης και ορθολογικής οικονομίας.  
  • Χαιρετίζουμε την τρέχουσα διαδικασία λαϊκής διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο Συντάγματος της Κούβας, στην οποία μέχρι τώρα έχουν λάβει μέρος 7 εκατομμύρια Κουβανοί, υποβάλλοντας πάνω από 1 εκατομμύριο προτάσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους επικυρώνουν τη ρητή βούληση του κουβανικού λαού να ισχυροποιήσει τον σοσιαλισμό και τον λαϊκό, δημοκρατικό και συμμετοχικό του χαρακτήρα, μέσω της διαρκούς διαβούλευσης με τον λαό.  
  • Καλούμε τους φίλους και τις φίλες να ενταχθούν στις εκστρατείες αλληλεγγύης με την Κούβα, μέσω της ενεργού συμμετοχής στις Διεθνείς Μπριγάδες Εθελοντικής Εργασίας και σε άλλα προγράμματα αλληλεγγύης, που επιτρέπουν τη γνωριμία με την κουβανική πραγματικότητα και τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα της.  
  • Καλούμε σε μια καλύτερη και μεγαλύτερη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. 
  • Δεσμευόμαστε να δυναμώσουμε το επίπεδο συντονισμού, επικοινωνίας και κοινής δουλειάς μεταξύ μας. 
  • Να συνεχιστεί η ένταξη νέων και εκπροσώπων διάφορων τομέων, ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, υπέρ αυτής και των δίκαιων υποθέσεων σε όλο τον κόσμο.  
  • Υποστηρίζουμε όλες τις προοδευτικές κυβερνήσεις και κινήματα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία τους, ειδικότερα την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. 
  • Στο πλαίσιο της 60ης επετείου του θριάμβου της Κουβανικής Επανάστασης και της Δεύτερης Επετείου του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, επαναλαμβάνουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η Κούβα θα αντισταθεί και θα συνεχίσει να είναι πιστή στην κληρονομιά αυτών των δύο παγκόσμιων συμβόλων και επικυρώνουμε την δέσμευση αλληλεγγύης στον αγώνα για ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. 
  • Χαιρετίζουμε την πρόταση των φίλων των RAMS και SARC της Ρωσικής Ομοσπονδίας να φιλοξενήσουν την 19η πανευρωπαϊκή συνάντηση αλληλεγγύης με την Κούβα το 2020.