Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ουρουγουάη: Υπό κατάληψη από τους εργάτες 16 εργοστάσια ρυζιού


Το Συνδικάτο προειδοποιεί ότι περνάμε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Το Υπουργείο καλεί σε συνάντηση τους εργαζόμενους και την εργοδοτική συντεχνία. 

Η Ομοσπονδία Εργατών και Υπαλλήλων (FOEMYA) προκήρυξε 24ώρη απεργία την Παρασκευή, ενώ 16 εργοστάσια ρυζιού βρίσκονται υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους. 

Οι εργαζόμενοι αξιολογούν ως “πολύ περίπλοκο” το τέλος του έτους και διαβεβαιώνουν ότι περνούν σε μια ¨πολύ κρίσιμη κατάσταση” , όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κλάδου Άλβαρο Μασέδο


Χίλιοι περίπου εργαζόμενοι, μέλη του Συνδικάτου  κατέλαβαν τα εργοστάσια ρυζιού στις περιοχές Αρτίγας, Ρότσα, Τρέντα ιτρες, Σέρο Λάργκο, Τακουαρεμπό, Σάλτο και Μοντεβιδέο. 

Διαπραγματευόμαστε την υπογραφή μιας σύμβασης από τον Ιούλιο, όταν η Ένωση Καλλιεργητών Ρυζιού αρνήθηκε να πληρώσει την τελευταία τιμαριθμική προσαρμογή του Ιουνίου”, δήλωσε ο Μασέδο. 

Στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση καθυστέρησε για σχεδόν τρεις μήνες, είπε. Η (εργοδοτική) ένωση υπέβαλε μια σειρά αιτημάτων για να συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία. Οι ρήτρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης, είναι "πολύ σκληρές" για τους εργαζόμενους. 

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι “δεν μιλάμε για αυξήσεις, αλλά ούτε καν για τη διατήρηση των κεκτημένων”. 

Ο πρόεδρος του κλάδου του Ρυζιού εξηγεί ότι οι επιχειρηματίες επιχειρούν να επιβάλουν ρήτρα εργασιακής ειρήνης και ρύθμιση της παρουσίας, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα πέσο. 

Μετά τα μέτρα που έλαβε το Συνδικάτο, το Υπουργείο Εργασίας συγκάλεσε τα δύο μέρη την Παρασκευή στις 13:00, επισπεύδοντας την συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα. 

Αν και οι εργαζόμενοι προσέρχονται με "ελπίδες" σε αυτή τη συνάντηση, προειδοποιούν ότι έχει υπάρξει ήδη μια προσπάθεια προσέγγισης από την κυβέρνηση την οποία  αξιολογούν ως "απολύτως ανεπαρκή"

Αλλά το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι η (εργοδοτική) ένωση “δεν προσεγγίσει καν” τη διαμεσολάβηση που πρότεινε η κυβέρνηση.