Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ο γιός του Μπολσονάρου συντονίσει από την Ουάσινγκτον επιθέσεις κατά Κούβας και Βενεζουέλας


Πηγή: Cubadebate.cu

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ανέθεσε στο γιο του το καθήκον να υπάγει την εξωτερική πολιτική της χώρας του στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε θέματα που αφορούν την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, γερουσιαστής στην πλούσια πολιτεία του Σάο Πάολο, ταξίδεψε στις αρχές της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον ως απεσταλμένος του πατέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με αξιωματούχους δεύτερης και τρίτης γραμμής στην Ουάσινγκτον, ο Μπολσονάρου ο νεώτερος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να υπογράψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αυξήσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Αβάνας και του Καράκας.

Σύμφωνα με την O Globo, ο γερουσιαστής είπε ότι υπάρχουν μέσα έρευνας στην αποκαλούμενη Σύμβαση του Παλέρμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Βραζιλία κατά των δύο χωρών.

Η ποινικοποίηση της πολιτικής ήταν η κύρια στρατηγική της βραζιλιάνικης δεξιάς για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους της, όπως συνέβη με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος (PT), Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ήταν φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, αλλά δεν μπορούσε να παρουσιαστεί λόγω της πολιορκίας του δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπολσόναρου, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης, μόλις αναλάβει καθήκοντα στη Μπραζίλια την 1η Ιανουαρίου, θα είναι η «διεθνοποίηση» των τεχνικών που επέτρεψαν την εκδίωξη της εκλεγμένης προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, και στη συνέχεια να βγάλουν τον Λούλα από το παιχνίδι με νομικά τερτίπια.

Η Βραζιλία εξετάζει συνεργασίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το σκοπό αυτό, δήλωσε ο Μπολσονάρου ο νεότερος.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας θα συντονιστούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον Σέρζιο Μόρο, τον αμφιλεγόμενο δικαστή που μετέτρεψε τις έρευνες για διαφθορά της υπόθεσης Lava Jato σε κυνήγι μαγισσών εναντίον των ηγετών του PT.

Ο υιός Μπολσονάρου πρότεινε επίσης οι έρευνες της υπόθεσης Lava Jato, των οποίων μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής ο Μόρο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν πιθανά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας και της Κούβας στη Βραζιλία.

Τον απεσταλμένο του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας υποδέχθηκε στην Ουάσινγκτον ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο.

Ο Αλμάγκρο είναι η αιχμή του δόρατος της Ουάσινγκτον ενάντια στις προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΟΑΚ, οι επιθέσεις εναντίον κυβερνήσεων που δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί.