Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Συλλήψεις τρομοκρατών που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Νικαράγουα



 Foto: Jorge Torres/ EFE.
Η αστυνομία της Νικαράγουα ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη τριών τρομοκρατών που έδρασαν στις πόλεις Μασάγια και Μανάγουα, στη διάρκεια του κύματος βίας και του αποτυχημένου πραξικοπήματος που ξεκίνησε τον Απρίλιο. 

Ένας από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα τρομοκρατίας, απαγωγές, ληστείες με εκφοβισμό και πολύ σοβαρό τραυματισμό αστυνομικών. O κατηγορούμενος, στις 12 Ιουνίου απήγαγε, βασάνισε και περιέλουσε δύο ένστολους με βενζίνη, αφού έκλεψε τα υπάρχοντά τους, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στο χωριό Μπόσκο Μόνγλε στη Μασάγια, όπως εξήγησε ο δεύτερος επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαστικής Αρωγής Φάρλε ΡόαΣτην κατοχή του βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και έσπειρε τον τρόμο σε αυτή την πόλη για περισσότερο από τρεις μήνες. 


Για το ίδιο έγκλημα, η Εισαγγελία θα ασκήσει δίωξη και σε έναν άλλο από τους κρατουμένους, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής των οδοφραγμάτων κοντά στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Νικαράγουας στη Μανάγουα. Σύμφωνα με τις αρχές, ο κατηγορούμενος συμμετείχε στην πυρπόληση ενός “Δέντρου της Ζωής”, ένα μεταλλικό γλυπτό που κοσμεί την πρωτεύουσα, καθώς και σε άλλα εγκλήματα εις βάρος κατοίκων και του κράτους. 

Ο τρίτος κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας που επιτέθηκε, απήγαγε και βασάνισε εργαζομένους του Δημαρχείου της Μασάγια, τους οποίους απείλησε να τους κάψει ζωντανούς. Επιπλέον, έβαλε φωτιά σε οχήματα και εγκαταστάσεις και έκλεψε πυροβόλα όπλα, όπως ανέφερε ο Ρόα. 

Τον τελευταίο μήνα οι αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες μέλη και ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος που προκάλεσε τον θάνατο 198 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι δικαστικές διαδικασίες εξελίσσονται με σταθερό ρυθμό, ενώ ο λαός συνεχίζει να διαδηλώνει στους δρόμους απαιτώντας ειρήνη, δικαιοσύνη και αποζημίωση των θυμάτων.