Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τραμπ αρνείται τον αριθμό των νεκρών στο Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα «Μαρία»

Πηγή: Cubadebate.com

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέψευσε την Τετάρτη τον αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από τον τυφώνα «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο, και που αναγνωρίστηκε από την τοπική κυβέρνηση, και κατηγόρησε των δημοκρατικούς ότι «εφήυραν» τα νούμερα.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να δεχτούν τον αντίκτυπο του τυφώνα Φλόρενς, και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής η ανταπόκριση της κυβέρνησής της σε αυτό το είδος καταστροφών, ο πρόεδρος διέψευσε στο Twitter τον αριθμό των νεκρών που υπολογίστηκε από μια έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.



Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, «τρεις χιλιάδες άτομα δεν πέθαναν από τους δύο τυφώνες που έπληξαν το Πουέρτο Ρίκο. Όταν έφυγα από το νησί, μετά το πλήγμα του τυφώνα, υπήρχαν μεταξύ 6 και 18 νεκρών».

Ο Τραμπ, που ταξίδεψε στη χώρα με το καθεστώς «Ελεύθερου Συνδεδεμένου Κράτους» με τις ΗΠΑ στις 3 Οκτώβρη 2017, δύο εβδομάδες μετά τη «Μαρία», υποστήριξε σε μήνυμα στο Twitter ότι μετά την επίσκεψή του, ο αριθμός των νεκρών δεν αυξήθηκε υπερβολικά, παρόλο που η επίσημη καταμέτρηση των τοπικών αρχών ήταν 64 νεκροί.

«Αργότερα, πολύ καιρό μετά, άρχισαν να αναφέρουν αριθμούς πραγματικά μεγάλους, όπως 3.000. Αυτό έγινε από τους δημοκρατικούς με σκοπό να φανώ όσο κακός γινόταν ενώ διοχέτευα με επιτυχία δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσω στην ανοικοδόμηση του Πουέρτο Ρίκο», έγραψε στο λογαριασμό του ο Τραμπ.

«Αν ένας άνθρωπος πέθανε από οποιαδήποτε αιτία, όπως τα γηρατειά, απλά πρόσθεσε τον στη λίστα. Κακή πολιτική. Αγαπώ το Πουέρτο Ρίκο!», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, του οποίου η διακυβέρνηση αμφισβητήθηκε έντονα για την ανταπόκριση και την βοήθεια που προσφέρθηκε στο νησί μετά το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.

Στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον υπολόγισαν ότι ο τυφώνας «Μαρία» προκάλεσε 2.975 θανάτους στο Πουέρτο Ρίκο 6 μήνες μετά το πέρασμά του από το νησί.

Ήταν ο κυβερνήτης του νησιού, Ρικάρντο Ροσεγιό, αυτός που ανέθεσε αυτή την ανεξάρτητη έρευνα μετά από μήνες δημόσιας πίεσης εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησής του να μετρήσει επαρκώς των αριθμό των θυμάτων.

Μετά το μετεωρολογικό φαινόμενο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι κάτοικοι αρνήθηκαν την αρχική καταμέτρηση θανόντων, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς πέθαναν οι αγαπημένοι τους εν μέσω της τεράστιας έλλειψης ηλεκτρικού που δεν επηρέασε μόνο κατοικίες, αλλά επίσης νοσοκομεία και γηροκομεία.

«Έτσι λάμπει η άρνηση μετά την αμέλεια: κύριε πρόεδρε, στον πραγματικό κόσμο, ο κόσμος πέθαινε κάτι από την επίβλεψή σας! Η έλλειψ σεβασμού σας είναι τρομακτική!», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος του Σαν Χουάν, Κάρμεν Γιουλίν Κρους, μετά τα σχόλια του Τραμπ.

«Κύριε Τραμπ, μπορεί να προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με τα τουιτ σας, αλλά ξέρουμε ότι οι ζωές μας είναι σημαντικές. Ποτέ δε θα μας αφαιρέσεις τον ίδιο μας το σεβασμό. Τι ντροπή!», πρόσθεσε σε άλλο μήνυμα. 


Αριθμός νεκρών από τον τυφώνα «Μαρία»:
- Κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο: 2.975 (βασισμένο σε πιστοποιητικά θανάτου και στοιχεία θνησιμότητας)
- Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: 4.645 (εκτίμηση βασισμένη σε στοιχεία δειγματοληψίας κατ’ οίκον στο Πουέρτο Ρίκο)
- Πρόεδρος Τραμπ: 6-18 (βασισμένο σε κανένα απολύτως στοιχείο)