Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Πέθανε ο στρατηγός Χοσέ Χουλιάν Μιλιάν Πίνο

Πηγή: Cubadebate.cu

Το πρωί της 15ης Σεπτέμβρη πέθανε στην Αβάνα ο στρατηγός της μεραρχίας εφεδρείας του Υπουργείου Εσωτερικών (ΜΙΝΙΝΤ) Χοσέ Χουλιάν Μιλιάν Πίνο. Ήταν 79 ετών, εκ των οποίων περισσότερα από 58 τα αφιέρωσε στην υπεράσπιση της πατρίδας.

Καταγόμενος από ταπεινή οικογένεια εργατικής προέλευσης, μόλις 17 ετών εντάθηκε στις τάξεις του κινήματος της 26ης Ιούλη, και συμπληρώνοντας τα 19, στις γραμμές του Επαναστατικού Στρατού.


Συγκέντρωσε ένα διακεκριμένο φύλλο υπηρεσιών στην Επανάσταση, αφιερώνοντας όλη τη ζωή του στον Επαναστατικό Στρατό, στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις (FAR), και τα τελευταία 25 χρόνια χρημάτισε Υφυπουργός Εσωτερικών. Ήταν στέλεχος αποδεδειγμένης πολιτικής εμπιστοσύνης και απόλυτης πίστης στους ηγέτες και το κόμμα.

Για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Πατρίδα έλαβε πολυάριθμες τιμές από το κράτος, ανάμεσα τους της τάξης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα 1ου βαθμού, 6ης Ιούνη 1ου βαθμού, Μαχητή Αγώνα Παρανομίας και Μαχητή του Απελευθερωτικού Πολέμου. Επιπλέον, έλαβε τις τιμές Διεθνιστή Μαχητή, Όλο Παντόχα, Ιγνάσιο Αγραμόντε και Ελισέο Ρέγιες 1ης τάξης και άλλα αναμνηστικά μετάλλια για επετείους και υπηρεσίες στις FAR και το ΜΙΝΙΝΤ.

Ο στρατηγός μεραρχίας εφεδρείας Μιλιάν Πίνο αφήνει μια κληρονομιά σεμνότητας και πίστης στην Επανάσταση, στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού και του κομαντάντε εν χέφε (Φιντέλ Κάστρο), στα διδάγματα του Αρχηγού του Στρατού (Ραούλ Κάστρο) και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.

Πάντα απολάμβανε αναγνώριση και σεβασμό από τις αρχές. Ήταν μάχιμο στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής για 25 χρόνια, καθώς και του Συνδέσμου Μαχητών της Κουβανικής Επανάστασης.

Η σορός του αποτεφρώθηκε και εκτέθηκε σε οικογενειακή τελετή το πρωί της Κυριακής στο πάνθεον των βετεράνων της Νεκρόπολης Κολόν.