Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοσκόπηση: 88% των ερωτηθέντων στη Βενεζουέλα απορρίπτει την στρατιωτική επέμβαση


Μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Hinterlaces, μεταξύ 26 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτει ότι το 88% των Βενεζουελάνων απορρίπτει μια διεθνή στρατιωτική παρέμβαση για την ανατροπή της συνταγματικής κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νικολάς Μαδούρο.

Η έρευνα βασίζεται σε 1.580 άμεσες συνεντεύξεις που ελήφθησαν σε νοικοκυριά της χώρας. Σε αυτήν, το 83% των Βενεζουέλάνων εκφράζει τη διαφωνία του σε μια ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση που θα αποσκοπούσε στην ανατροπή του αρχηγού του κράτους. 

Το 81% των ερωτηθέντων, εκφράζει επίσης τη διαφωνία του στις οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο.

Η έρευνα, που μεταδόθηκε στο πρόγραμμα José Vicente Hoy της τηλεόρασης της Βενεζουέλας (Televen), αποκάλυψε επίσης ότι το 84% των Βενεζουελάνων τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, τον οποίον θεωρούν ένα μηχανισμό βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΣ), Λουίς Αλμάγρο, ο κυριότερος σύμμαχος της δεξιάς σε ενέργειες εναντίον της Βενεζουέλας, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση στην οποία λέει ότι "όσο για μια στρατιωτική παρέμβαση για την ανατροπή του Νικόλας Μαδούρο, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε επιλογή". 

Μετά από αυτό, η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας, Ντέλσυ Ροντρίγκες, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα καταγγείλει τον Λουίς Αλμάγρο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη συνεχή προώθηση μέτρων παρέμβασης κατά της νοτιοαμερικανικής χώρας. 

Τον Αύγουστο του 2017, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει πιέσεις στους συμβούλους του για να εισβάλει στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press (AP) της 4ης Ιουλίου 2018 .