Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Το εκλογικό δικαστήριο απορρίπτει την υποψηφιότητα Λούλα

Πηγή: Telesurtv.net

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE) της Βραζιλίας αποφάσισε προχθές (31/8) να αναστείλει την προεκλογική καμπάνια του Κόμματος Εργατών (ΡΤ), βάζοντας βέτο στην προεδρική υποψηφιότητα του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σε αυτά τα πλαίσια, το ΠΤ μπορεί να κάνει προεκλογική καμπάνια μέσω τηλεόρασης αλλά χωρίς να προωθήσει την υποψηφιότητα του Λούλα, ενώ θα πρέπει να οριστικοποιήσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ποιος θα αντικαταστήσει τον πρώην πρόεδρο ως υποψήφιος.



Παρά την απόφαση του TSE, το ΡΤ επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διατηρήσει την υποψηφιότητα του Λούλα, καθώς και για να συνεχίσει τον αγώνα στους δρόμους μαζί με το λαό για να απαιτήσει την απελευθέρωσή του. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ΡΤ, η απόφαση του TSE εμποδίζει μόνο την παρουσίαση του Λούλα ως υποψηφίου, αλλά όχι την εμφάνισή του για να υποστηρίξει τον σύντροφό του στον συνδυασμό, πρώην δήμαρχο του Σάο Πάουλο, Φερνάντο Χαντάντ.

Ο Λούλα κρατείται από τις 7 Απρίλη, εκτίοντας ποινή φυλάκισης 12 ετών και 1 μηνός, αφού συνελήφθη χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν το υποτιθέμενο αδίκημα της διαφθοράς.

Αν και κρατούμενος, ο πρώην πρόεδρος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ως προτιμώμενος υποψήφιος με περισσότερο από 30%.

Στις 31 Αυγούστου, 4 από τους 5 δικαστές του TSE απέρριψαν την υποψηφιότητα του Λούλα παρά την απόφαση της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.