Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Άλλοι δύο κοινωνικοί ηγέτες δολοφονήθηκαν στην Κολομβία. Συνολικά 158 από την αρχή του έτους

Πηγή: Telesurtv.net

Με τις δολοφονίες δύο κοινωνικών ηγετών, που έλαβαν χώρα μεταξύ της προηγούμενης Παρασκευής και της Κυριακής, έφθασαν τους 158 οι ηγέτες κοινωνικών κινημάτων που έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία από την αρχή του έτους.

Πρόκειται για τον Όλιβερ Ερέρα Καμάτσο, πρόεδρο της Επιτροπής Κοινοτικής Δράσης της Μπρίσας ντε Γκουαγιαμπέρο, και τον Αλίριο Αντόνιο Αρένας Γκόμες, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Κονβενσιόν και αναγνωρισμένο ηγέτη της Οκάνια, βόρεια του Σανταντέρ.



Το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι έφθασαν στην κατοικία του Όλιβερ στο δήμο Μακαρένα και τον πυροβόλησαν θανάσιμα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Κοινοτικής Δράσης.

Η ανθρωποκτονία συνέβη στις 7μμ τοπική ώρα και ο άνδρας έχασε τη ζωή του στον τόπο του εγκλήματος, αν και πρόλαβαν να τον μεταφέρουν σε σταθμό πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Γκουτιέρες, σύμβουλο ανθρώπινων δικαιωμάτων της κοινοτικής οργάνωσης, ο κοινωνικός ηγέτης δεν είχε δεχθεί προηγούμενες απειλές και απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης από την κοινότητά του.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση για να βρει τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς.

Ο Αλίριο Αντόνια Αρένας, 45 ετών, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο προάστιο Μπελέν από ένοπλους άνδρες. Στην επίθεση άλλος ένας άνδρας τραυματίστηκε.

Ο κοινωνικός ηγέτης εξελέγη ως σύμβουλος στο δήμο Κονβενσιόν με το κόμμα MAIS και επίσης συμμετέχει στο Κίνημα Λαϊκής Συντακτικής MCP.

Ο Αρένας είχε ήδη καταγγείλει απειλές εις βάρος του αλλά δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του.

Απέναντι στο αυξανόμενο κύμα δολοφονιών κοινωνικών ηγετών, το κόμμα Πατριωτική Ένωση ζήτησε το Σάββατο επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε για να αντιμετωπίσουν το θέμα.