Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα μέτρα λιτότητας στην Αργεντινή εξαγγέλλει ο Μάκρι


Ενώ η Αργεντινή βυθίζεται στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα λιτότητας για τη Νοτιοαμερικανική χώρα . 

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς το έθνος από το Προεδρικό Μέγαρο “Casa Rosada”, ο πρόεδρος της Αργεντινής εξήγησε ότι η νέα δέσμη μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των υπουργείων (σε λιγότερο από τα μισά) και νέους φόρους επί των εξαγωγών. 

" Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξισορρόπηση των οικονομικών του κράτους. Θα ζητήσουμε από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνεισφέρουν, σε εκείνους που εξάγουν, η συνεισφορά τους να είναι μεγαλύτερη ", δήλωσε ο Μάκρι. 


Ο επικεφαλής εκτελεστικής εξουσίας της Αργεντινής αναγνώρισε ότι “είναι ένας κακός, πολύ κακός φόρος", αλλά ζήτησε από το λαό «να καταλάβει ότι πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. 

Ο Mάκρι δήλωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Νικόλας Ντουχόβνε  ανακοινώσει τη Δευτέρα τις “τεχνικές λεπτομέρειες” των οικονομικών μέτρων που θα παρουσιάσει αύριο (Τρίτη) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις Ηνωμένες Πολιτείες για αναπροσαρμογή της συμφωνίας με την Αργεντινή , που θα είναι "έτοιμη σε (λίγες) ημέρες". 

Όσον αφορά τη μείωση των υπουργείων, που από τα 22 θα μείνουν λιγότερα από τα μισά, , ο πρόεδρος τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας απαιτεί "συμπαγή" κυβερνητική ομάδα του "θα δώσει την πιο εστιασμένη απάντηση στην αντζέντα που έρχεται"

Με το σύνθημα υπέρβασης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε τον περασμένο Ιούνιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνειο ύψους 50 δις δολαρίων με το οποίο αναμένει να μειώσει το έλλειμμα το έτος 2019 στο 1,3% ΑΕΠ.

3 de septiembre de 2018 / HispanTV