Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ο Ατίλιο Μπορόν καλεί για επανεκκίνηση της αριστεράς από το Φόρουμ του Σάο Πάουλο

Πηγή: Prensa Latina
του Waldo Mendiluza

Αβάνα. 15 Ιούλη. Ο αργεντινός πολιτειολόγος Ατίλιο Μπορόν κάλεσε σήμερα να επανεκκινηθεί η αριστερά στη Λατινική Αμερική ξεκινώντας από την πλατφόρμα που αντιπροσωπεύει το Φόρουμ του Σάο Πάουλο, του οποίου η 24η διοργάνωση άνοιξε στην Αβάνα.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο Prensa Latina, ο διανοούμενος προειδοποίησε ότι η τριήμερη συνάντηση με έδρα το Συνεδριακό Μέγαρο πρέπει να λειτουργήσει ως σκηνικό επανεκκίνησης, σε ένα πλαίσιο που σημαδεύεται από την αντεπίθεση της δεξιάς, η οποία έχει επιστρέψει στην εξουσία με διαφορετικούς τρόπους σε διάφορες χώρες της περιοχής.


Σύμφωνα με τον Μπορόν, η παρούσα στιγμή χαρακτηρίζεται από μια απώλεια ώθησης σε ορισμένες διαδικασίες του λεγόμενου νέου κύκλου της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, στάδιο που ξεκίνησε με τον εκλογικό θρίαμβο του Ούγκο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του 1998 στη Βενεζουέλα.

«Μετά την ώθηση στις δύο τελευταίες δεκαετίες, βλέπουμε ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει έναν οικονομικό πόλεμο και έναν αποκλεισμό, επιθέσεις κατά της κουβανικής Επανάστασης, το πραξικόπημα στη Βραζιλία και την ήττα στην Αργεντινή, μεταξύ άλλων δυσκολιών», διευκρίνισε.

Ωστόσο, σχολίασε, ο πρόσφατος θρίαμβος του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό και το καλό εκλογικό αποτέλεσμα στην Κολομβία του Γουστάβο Πέτρο, ανοίγουν τεράστιες προοπτικές.

«Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε ίσως στην παραμονή μιας επανεκκίνησης του προοδευτικού και αριστερού κύκλου στη Λατινική Αμερική», υπογράμμισε.

Για τον Μπορόν, η 24η συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάουλο αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για να επικυρωθούν τα επιτεύγματα και να αναθεωρηθούν τα λάθη.

«Το θεμελιώδες είναι σε αυτό το φόρουμ στην Αβάνα να κάνουμε μια άσκηση αυτοκριτικής που να μας επιτρέψει να δούμε αυτό που έχουμε κάνει καλά και αυτό που δεν έχουμε κάνει, αν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, θα μπορούσαμε να είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον αργεντίνο διανοούμενο, έχει ιδιαίτερη σημασία που η Κούβα ξαναφιλοξενεί το Φόρουμ το Σάο Πάουλο –ήταν προηγουμένως έδρα των διοργανώσεων του 1993 και του 2001- γιατί το νησί είναι ένα εμβληματικό σκηνικό για την υπόθεση της επανάστασης στη Λατινική Αμερική.

«Γι’ αυτό, είμαι πολύ ευτυχής που επιστρέφω στην Αβάνα, μου φαίνεται πολύ σημαντικό που το Φόρουμ θα λάβει χώρα σε αυτή την πόλη», κατέληξε.