Πηγή:
www.acn.cu
Χωρίς να τηρεί καν τα προσχήματα, η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη παρεμποδίζει την προεδρική υποψηφιότητα του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα 97 ημέρες πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της πόλης Κουριτίμπα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina.
“O δικαστικός ακτιβισμός ξεπέρασε ήδη όλα τα όρια”, δήλωσε χθες βράδυ ο γερουσιαστής του Κόμματος των Εργατών (PT), Λίμπερντθ Φαρίας, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της Ομοσπονδιακής δικαστού της περιφέρειας Παρανά, Καρολίνα Λέμπος, να απαγορεύσει στον πρώην αξιωματούχο και υποψήφιο αυτού του κόμματος, να γράφει βίντεο ή να δίνει συνεντεύξεις για την προεκλογική του καμπάνια.
Ο Φαρίας αναρωτήθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, πως η δικαστής αποφασίζει αντί του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (ΜΣΕ), στο οποίο το Κόμμα των Εργατών θα καταθέσει την υποψηφιότητα Λούλα στις 15 Αυγούστου.
Η δικαιοσύνη της Βραζιλίας επιτρέπει συνεντεύξεις στους έμπορους ναρκωτικών Φερναντίνο Μπέιρα Μαρ και Μακίντσο VP, αλλά όχι στον Λούλα, τον πιο δημοφιλή ηγέτη στη χώρα μας, δήλωσε η Εθνική Πρόεδρος του Κόμματος Εργατών Κλέισι Χόφμαν, η οποία αναρωτήθηκε “αν αυτό δεν είναι δίωξη, τότε τι είναι...”.
Δημοσιεύοντας τη είδηση την προηγούμενη η ηλεκτρονική εφημερίδα Brasil 247, κατηγόρησε την Λέμπος ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Λούλα, εμποδίζοντάς τον να συνεχίσει την περιοδεία του στη χώρα από τις 7 Απριλίου, για να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, δύο χρόνια μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του 2016.
Οι δικαστικές αρχές της Κουριτίμπα, απέρριψαν 11 αιτήσεις των δικηγόρων του πρώην προέδρου, για να μπορεί να δίνει συνεντεύξεις και να γράφει βίντεο στη φυλακή της ίδιας πόλης όπου κρατείται.
Σύμφωνα με τη δικαστή, δεν υπάρχει συνταγματική ή νομική πρόβλεψη που να επιτρέπει στον κρατούμενο να δίνει συνεντεύξεις ή άλλα σχετικά, καθώς ο ποινικός νόμος καθορίζει ότι η επαφή του κρατούμενου με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω αλληλογραφίας, ανάγνωσης και άλλων (σχετικών) μέσων επικοινωνίας, δήλωσε.
Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης, η Λέμπος αντιμετωπίζει τον Λούκα ως μη υποψήφιο παρ ότι ο ίδιος έχει θέσει υποψηφιότητα, σημειώνει το περιοδικό.
Οι δικαστικές αρχές της περιφέρειας Παναμά, απέκτησαν κακή φήμη πριν από μήνες, όταν απαγόρευσαν στον Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης και στον βραζιλιάνο θεολόγο Λεονάρντο Μποφ, να πραγματοποιήσουν επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα και θρησκευτικής υποστήριξης.
Στη συνέχεια, απέρριψαν πάνω από 20 αιτήματα επίσκεψης στον Λούλα, μεταξύ των οποίων, της ανατραπείσας συνταγματικής Πρόεδρου Ντίλμα Ρούσεφ, του προσωπικού του γιατρού και της με απόφαση της Βουλής επιτροπής βουλευτών που θα έλεγχε τους όρους κράτησης του πρώην προέδρου.
Επίσης χθες, η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Λαουρίτα Βάς, αρνήθηκε με μία μόνο απόφαση 143 “habeas corpus” που είχαν υποβάλει διάφοροι πολίτες ζητώντας την απελευθέρωση του βραζιλιάνου πρώην προέδρου.
Σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Πρακτορείο, η υπουργός θεωρεί ότι, παρά το γεγονός ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να υποβάλλει ένα “habeas corpus” αυτή η διαδικασία δεν προσφέρεται για αυτό που η ίδια ονομάζει “λαϊκές πράξεις”.
Η δικαστική εξουσία, εκτιμά, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκφραστής ισχυρισμών ή εκδηλώσεων πολιτικού,ιδεολογικού ή κομματικού χαρακτήρα, γιατί δεν είναι αυτή η αποστολή του.