Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Μηδενική ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά στην Κούβα


Πηγή: Cubadebate.cu

Η συνέχιση της μάχης κατά της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών σύμφωνα με την αρχή της μηδενικής ανοχής, συνιστά μια από τις κατευθυντήριες γραμμές των κουβανικών αρχών απέναντι στην αύξηση της εμπορευματοποίησης και νομιμοποίησης αυτών των ουσιών σε διεθνές επίπεδο.

Αυτά δήλωσε στην Αβάνα ο Αντόνιο Ισραέλ Ιμπάρα Σουάρες, γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Ναρκωτικών, παρουσιάζοντας την έκθεση για την χρήση των ψυχοδραστικών κατά το προηγούμενο έτος, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Μάχης κατά της Αναίτιας Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, που γιορτάζεται κάθε 26 Ιούνη.

Αν και στην Κούβα η διακίνηση δεν συνιστά πρόβλημα μεγάλης κλίμακας, κατασχέθηκαν περίπου πέντε τόνοι ναρκωτικών, νούμερο μεγαλύτερο από προηγούμενα έτη. Από αυτά το 95% δεν πέτυχε να εισέλθει στη χώρα λόγω της ταχείας δράσης των αρχών, όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου ο Ιμπάρα Σουάρες.

Οι αγοραστές δεν έχουν πρόσβαση μόνο στα λεγόμενα παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μαριχουάνα, αλλά επίσης και στα φάρμακα, τα οποία σε συνδυασμό με την κατάποση αλκοολούχων ποτών προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι στα πλαίσια της πολιτικής της μηδενικής ανοχής, σε αυτή τη μάχη συμμετέχουν ενεργά οι δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τελωνείου και της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Κούβας.

Μαζί συντάσσονται, με τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων, η συνεργασία 46 χωρών, 50 επίσημων υπηρεσιών, ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μια έρευνα που διεξήχθη πριν δύο χρόνια σε τρεις περιφέρειες της Κούβας αποκάλυψε ότι κάθε 100.000 κατοίκους, μόνο 38 είχαν καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν και το κλίμα της Κούβας δεν ευνοεί τη σπορά της μαριχουάνας, έχουν εντοπιστεί φυτείες και σπόροι, υπογράμμισε ο Ιμπάρα Σουάρες.

Στο Νησί εφαρμόζονται επί του παρόντος εκπαιδευτικά προγράμματα στις διάφορες σχολές, με σκοπό να προειδοποιήσουν σχετικά με τα κακά της χρήσης ναρκωτικών και τις συνέπειες τους, ενώ επίσης προσφέρονται υπηρεσίες υγείας και επανένταξης για τη βοήθεια ατόμων που έχουν γίνει θύματα χρήσης.