Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Διάλεξη: Ο Χοσέ Μαρτί και το δίδαγμα της Ελλάδας

24.05.2018, 19.00 
Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και Πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα.

Η Ελίνα Μιράντα Κανσέλα είναι Δόκτωρ των Φιλολογικών Επιστημών· Επίτιμη Καθηγήτρια· Διευθύντρια της Έδρας Φιλολογίας και Κλασικής Παράδοσης στο τμήμα Τεχνών και Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Υποδιευθύντρια της Ακαδημίας Γλωσσών της Κούβας και αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας. Έχει ανακηρυχθεί “Πρέσβειρα του Ελληνισμού” από τη Νομαρχία Αθηνών (2006). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε βιβλία και περιοδικά και έχει δώσει μαθήματα και διαλέξεις σε πανεπιστήμια και άλλους θεσμούς σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Η ελληνική παράδοση στην Κούβα (2003) και η κριτική έκδοση “Ομήρου Ιλιάδα”, του Χοσέ Μαρτί (2004), Φορώντας τον αμερικανικό κόθορνο (2006)· Λάουρα Μέστρε (Μαδρίτη, 2010)· Κωμωδία, θεωρία και κοινό στην κλασική Ελλάδα (2010): Εισαγωγή στα ελληνικά (2011). Έχει δημοσιεύσει τα άρθρα: Ελληνική ποίηση: έπος, λυρισμός και δράμα και Ο Διόνυσος στις Αντίλλες. Επιπλέον, ήταν επιμελήτρια και συνεπιμελήτρια μιας δεκάδας βιβλίων ακόμη.

Ενώ η αμερικανική ήπειρος είχε απελευθερωθεί από την ισπανική κυριαρχία, η Κούβα παρέμεινε αποικία καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αι. και γι’ αυτό, πολλοί διανοούμενοι και συγγραφείς, που ονειρεύονταν την απελευθέρωση και σημαντικές αλλαγές στη ζωή της χώρας, έδιναν ιδιαίτερη σημασία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο είχαν ξαναφέρει στην επικαιρότητα οι απελευθερωτικοί αγώνες της εποχής.

Ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895) αφιέρωσε τη ζωή του στην απελευθέρωση της πατρίδας του και ήταν μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες των ισπανοαμερικανικών γραμμάτων. Ως άνθρωπος της εποχής του ήταν εξοικειωμένος με την δεσπόζουσα άποψη για την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν αποδέχεται τίποτα άκριτα. Κατανοεί ο ίδιος και αυτό του επιτρέπει να καταρρίπτει συμβάσεις. Ο Μαρτί αποδέχεται τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, υπό το πρίσμα των απελευθερωτικών αγώνων της εποχής του, μέσω της δικής του βαθιά αμερικανικής και ανθρωπιστικής οπτικής κι έτσι το δίδαγμα της Ελλάδας, όπως το ονομάζει, εμπλέκεται με την δική του ιδέα για την επανάσταση, την οποία θεωρεί “μεγαλόψυχη και σκεπτόμενη”.

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31, Κολωνάκι. Είσοδος ελεύθερη
Η διάλεξη θα γίνει μόνο στην ισπανική γλώσσα.