Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ: H Επανάσταση δεν τελειώνει με τους αντάρτες της (+video)

Πηγή: www.cubadebate.cu
  • "Αναλαμβάνω την ευθύνη για την οποία εκλέχθηκα, με την πεποίθηση ότι όλοι οι κουβανοί θα είμαστε πιστοί στην παρακαταθήκη του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και στο παράδειγμα του Αρχηγού του Στρατού, Ραούλ Κάστρο Ρους, σημερινού ηγέτη της επαναστατικής διαδικασίας"
  • "Η κουβανική Επανάσταση συνεχίζει ντυμένη στο χακί για να κερδίσει όλες τις μάχες της"
  • "Για εμάς, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας εγγυάται την ενότητα του έθνους και του λαού"
  • "Ας ορκιστούμε ότι θα υπερασπιστούμε αυτή τη σοσιαλιστική Επανάσταση, ¨από τους ταπεινούς, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς¨, που η ιστορική γενιά οικοδόμησε"

Ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών, Μιγκέλ Μάριο Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες, πραγματοποίησε αυτήν την Πέμπτη, 19 Απρίλη, την πρώτη του ομιλία ως αρχηγός Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας.

«Αναλαμβάνοντας αυτήν την ευθύνη με τιμή και συγκίνηση, αφιερώνω την πρώτη μου σκέψη στην ιστορική γενιά (της Επανάστασης), που με την αφοσίωσή της και την ταπεινότητά της μας συντροφεύει αυτήν την ώρα των προκλήσεων», είπε ο Ντίας-Κανέλ, που εκλέχτηκε πρόσφατα Πρόεδρος.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου δήλωσε πως η παρουσία του Ραούλ, του Ματσάδο και του Ραμίρες στο κουβανικό Κοινοβούλιο δεν αποτελεί φόρο τιμής που τον αξίζουν, και με το παραπάνω, για το έργο που έχουν προσφέρει, αλλά οφείλεται στο παράδειγμα που έχουν δώσει. Ο Αρχηγός του Στρατού ήταν εκείνος που πήρε του περισσότερους ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, υπενθύμισε.

«Εκείνοι κοσμούν αυτήν την αίθουσα και μας δίνουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουμε το έργο ζωής τους», πρόσθεσε ο νέος Πρόεδρος του Νησιού.

Σχετικά με την εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα Μάρτη, ο κουβανός πολιτικός υπογράμμισε : «Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που αναδύεται μέσα από το λαό, ο οποίος με τη σειρά του θα έχει τον έλεγχο της διαχείρισής της».

Όσον αφορά την αντιπροσωπευτικότητα στο ανώτερο όργανο εξουσίας στην Κούβα εξέφρασε ότι: «Εάν κάποιος θελήσει να εξετάσει την Κούβα ως το σύνολο των πολιτών της, θα αρκούσε να μελετήσει την αντιπροσώπευση στην Εθνοσυνέλευση».

Ο κουβανός ηγέτης μίλησε για «την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ειλικρινή συζήτηση» και ανέφερε ότι όλοι οι βουλευτές έχουν ως «πρωταρχικό λόγο ύπαρξης την επικοινωνία με το λαό».

«Η θητεία αυτής της νομοθετικής εξουσίας, που της ανατέθηκε από το λαό, αποτελεί τη συνέχεια της Επανάστασης» διαβεβαίωσε.

Πριν τον διακόψουν με χειροκροτήματα, ο Ντίας-Κανέλ είπε: 

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για την οποία εκλέχθηκα, με την πεποίθηση ότι όλοι οι κουβανοί θα είμαστε πιστοί στην παρακαταθήκη του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και στο παράδειγμα του Αρχηγού του Στρατού, Ραούλ Κάστρο Ρους, σημερινού ηγέτη της επαναστατικής διαδικασίας».

«Τους αναφέρω και βλέπω σε αυτούς το πρόσωπο του Μαρτί, του Σέσπεδες. Ο Φιντέλ και ο Ραούλ μας έδειξαν τη σημασία της λέξης αδερφός. Μας δίδαξαν μια αδερφικότητα που μας μετέτρεψε σε συντρόφους», σημείωσε ο Ντίας-Κανέλ.

Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι η ενότητα των κουβανών αποτελεί την πιο πολύτιμη δύναμη της Επανάστασης, η οποία έγινε εξαιρετική στον πυρήνα του μοναδικού Κόμματός της. «Για εμάς, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας εγγυάται την ενότητα του έθνους και του λαού της», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών.

«Ο Ραούλ παραμένει επικεφαλής της πολιτικής πρωτοπορίας λόγω της προσωπικής τους αξίας» είπε ο Ντίας-Κανέλ. Μίλησε για τις αρετές του Αρχηγού του Στρατού και για την βαθιά και στενή σχέση του με τους κουβανούς: «Ο Ραούλ, όπως τον αποκαλεί με τρυφερότητα ο λαός μας, είναι ο καλύτερος μαθητής του Φιντέλ. Ανέλαβε την διεύθυνση της Επανάστασης μπροστά σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και ήξερε να βάζει πάνω από τον προσωπικό πόνο, το καθήκον».

Τόνισε ότι «με υπομονή και εξυπνάδα», παίρνοντας σταθερές αποφάσεις κατόρθωσε την απελευθέρωση των Πέντε Ηρώων, «εκπληρώνοντας έτσι την υπόσχεση του Φιντέλ ότι θα επέστρεφαν», και για άλλη μια φορά τον διέκοψαν με χειροκροτήματα.

Πρόσθεσε ότι ο Ραούλ υπερασπίστηκε την ενότητα ανάμεσα στη διαφορετικότητα, στην Σύνοδο Κορυφής της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), και έδωσε συνέχεια στη διαδικασία ειρήνης στην Κολομβία. «Ακόμα και σήμερα μας συγκινεί η φωνή του στην VII Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών. Αυτός είναι ο Ραούλ που αγαπάμε και θαυμάζουμε. Ο Ραούλ, που ως αρχηγός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ανέπτυξε το δόγμα ολόκληρου του λαού. Ο Ραούλ, που ως πολιτικός καθοδηγητής είχε τα αυτιά του κολλημένα στη γη και μας έδειξε ότι στις δύσκολες στιγμές «ναι, μπορούμε».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ντίας-Κανέλ διαβεβαίωσε ότι η Επανάσταση δεν τελειώνει με τους αντάρτες της. « Η κουβανική Επανάσταση συνεχίζει ντυμένη στο χακί για να κερδίσει όλες τις μάχες της», πρωτίστως για να διορθώσουμε τα λάθη μας, τις απειθαρχίες και τα προβλήματα, αναγνώρισε. Υπενθύμισε εκ νέου τον ιστορικό ηγέτη και είπε ότι μια μέρα σαν κι αυτή, συμβολική, γεμάτη σημασία, ας σκεφτούμε τον Φιντέλ, την παρακαταθήκη του, σαν ένα τρόπο για να συνεχίσουμε το παράδειγμά του και τα διδάγματά του. «Ας ορκιστούμε ότι θα υπερασπιστούμε αυτή τη σοσιαλιστική Επανάσταση, “από τους ταπεινούς, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς”, που η ιστορική γενιά οικοδόμησε».

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας είπε απευθυνόμενος στον λαό του και σε ολόκληρο τον κόσμο, με συγκίνηση και με πεποίθηση:

«Αναγνωρίζω τις ανησυχίες και τις προσδοκίες που εγείρει μια στιγμή σαν κι αυτήν, αλλά γνωρίζω επίσης και την δύναμη του λαού μας. Βασιζόμαστε στην εμπειρία του Ραούλ, στις ιδέες του Φιντέλ, στην υποστήριξη του συντρόφου Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα , ως Δεύτερος Γραμματέας της πολιτικής οργάνωσης των κουβανών κομμουνιστών , και σε έναν στρατό που ιδρύθηκε από αυτούς. Δηλώνω σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση ότι ο Αρχηγός του Στρατού θα καθοδηγεί τις πιο σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας».