Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Έξι χώρες της Νότιας Αμερικής αποχωρούν από την UNASUR;


Πηγή: Cubadebate.cu

Οι δεξιές κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Παραγουάης και του Περού ανακοίνωσαν την αναστολή της συμμετοχής τους, για απροσδιόριστο χρόνο, στις εργασίες της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR).

Αυτά τα έξι έθνη είναι οι μισές χώρες που συγκροτούν το μπλοκ και η απόφασή τους λειτουργεί κατά της λατινοαμερικάνικης ενότητας. Η αποχώρηση ανακοινώθηκε στη Βολιβία (που καταλαμβάνει την προσωρινή προεδρία) μέσω επιστολής που εστάλη στον βολιβιανό Υπουργό Εξωτερικών, Φερνάντο Ουανακούνι, υπογραμμένη από ομολόγους του αυτών των έξι κρατών, στην οποία αναφέρουν ότι η απόφαση ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη να επιλύσουν την κατάσταση έλλειψης επικεφαλής στον οργανισμό.


Στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης Παρασκευής, ο Ουανακούνι είπε ότι θα συγκληθεί έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων των κρατών μελών, μέσα στο Μάιο, πριν από συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ προέδρων.

Σε αυτή τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η κατάσταση της Γενικής Γραμματείας της UNASUR, η οποία παραμένει κενή από τον Ιανουάριο, όταν αποχώρησε από το αξίωμα ο Ερνέστο Σάμπερ.


Η παραπάνω ανακοίνωση είναι απόδειξη της υποταγής των έξι κυβερνήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους περουβιανούς πολιτικούς επιστήμονες Αλμπέρτο Αντριανσέν και Κάρλος Μπεντόγια, ενώ σύμφωνα με τον πρέσβη της Αργεντινής στη Χιλή, Ατίλιο Μπορόν, αυτή η στάση επικαλείται τα προβλήματα λειτουργίας του οργανισμού λόγω της απουσίας γενικού γραμματέα και της έλλειψης συναίνεσης ανάμεσα στις έξι κυβερνησεις για να υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο.


Σημείωση:
Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βολιβίας, οι έξι χώρες ζήτησαν με την επιστολή τους ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε συναντήσεις του οργανισμού, όχι να αποχωρήσουν συνολικά. Επίσης μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου θα προγραμματιστεί σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών για να βρουν λύση στο ζήτημα της αντικατάστασης του γενικού γραμματέα.