Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Συναγερμό στον ΟΗΕ προκαλεί η ισραηλινή καταστολή στους Παλαιστίνιους


Η αιματηρή καταστολή των παλαιστινίων διαδηλωτών από τις Ισραηλινές δυνάμεις, σήμανε σήμερα συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και στα Ηνωμένα Έθνη, και κυβερνήσεις από ΄όλο τον κόσμο εξέφρασαν την ανησυχία τους. 

Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση με αυτό το θέμα και εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων. 

Μέλη του ανώτερου αυτού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές, ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ μετριοπάθεια για να αποφευχθεί η απώλεια κι άλλων ανθρώπινων ζωών και το κάλεσαν να προστατεύσει την ζωή των αμάχων. 

Όπως επεσήμανε στη σύνοδο του Συμβουλίου, ο βοηθός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων Ταγιέκ Μπρουκ Θεριχόμ, το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του στη βάση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Προσθέτοντας ότι, η χρήση θανατηφόρας βίας θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο ως έσχατη λύση, ενώ οι θάνατοι θα πρέπει να διερευνηθούν επαρκώς από τις αρχές. 

Προειδοποίησε επίσης για τη πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης, καθώς αναμένονται νέες διαδηλώσεις στην παραμεθόρια περιοχή της Γάζας τις προσεχείς εβδομάδες. 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη σκληρή καταστολή των διαδηλωτών που συμμετείχαν στη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, κατά της κατοχής του Ισραήλ. 

Μια τέτοια τραγωδία υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πορτογάλος διπλωμάτης. 

Στο ίδιο πνεύμα, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα το συντομότερο δυνατόν για να διαλευκανθούν τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, όταν ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στους παλαιστίνιους διαδηλωτές με πυροβολισμούς και δακρυγόνα. 

Ο Γκουτέρες έκανε έκκληση να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα προκαλέσει νέους θανάτους και, ειδικότερα, να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. 

Τόνισε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης λύσης που να επιτρέπει στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς να ζουν μαζί ειρηνικά και με ασφάλεια και επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή την διαδικασία. 

Η Μόσχα είναι πρόθυμη να προωθήσει μια πλατφόρμα για τη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών για την αντιμετώπιση του θέματος, δήλωσε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ.