Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Νίκη του Κάρλος Αλβαράδο στο β' γύρο των εκλογών στην Κόστα Ρίκα

Carlos Alvarado
Πηγή: Telesurtv.net

Ο 38χρονος δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, Κάρλος Αλβαράδο, υποψήφιος του κόμματος Partido Acción Ciudadana [Δράση Πολιτών], νίκησε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα την προηγούμενη Κυριακή με 60,66% των ψήφων έναντι 39,99% του αντιπάλου του, ευαγγελιστή κήρυκα Φαμπρίτσιο Αλβαράδο, με το κόμμα Partido Restauración Nacional [Κόμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης].

Αν και τα προγνωστικά προέβλεπαν μεγάλη αποχή και οριακό αποτέλεσμα, η συμμετοχή έφτασε το 67% και η νίκη του Κάρλος Αλβαράδο ήταν ευρεία επί του συνεπωνύμου. Οι έρευνες έδειξαν ότι 4 στους 10 ψηφοφόρους ήταν αναποφάσιστοι και 6 στους 10 άλλαξαν προτίμηση σε υποψήφιο.



Ο ευαγγελιστής υποψήφιος και επίσης δημοσιογράφος έκανε την έκπληξη ηγούμενος ενός μικρού κόμματος και κέρδισε τον α’ γύρο των εκλογών με 24,78%, κηρύσσοντας την αντίθεσή του στο κοσμικό κράτος, τη σεξουαλική εκπαίδευση, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και τα δικαιώματα της LGBTI κοινότητας. Παρόλα αυτά αναγνώρισε το αποτέλεσμα.

Ο νικητής θα αναλάβει την προεδρία στις 8 Μάη και έχει δεσμευτεί για προοδευτικό φορολογικό σύστημα, περισσότερες θέσεις εργασίας, επαγγελματισμό της αστυνομίας και μάχη κατά του ξεπλύματος χρήματος και της τρομοκρατίας.

Παρόλο που η Κόστα Ρίκα θεωρείται από τις πιο προοδευτικές και φιλήσυχες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η δομή του κράτους παραμένει οπισθοδρομική και κυριαρχεί ο θρησκευτικός δογματισμός. Το Μέτωπο Δικαιωμάτων Ισονομίας (FDI) έχει καταγγείλει την αύξηση της βίας και των διακρίσεων κατά της LGBTI κοινότητας ενώ και η γυναικεία οργάνωση Mujeres en Acción κατήγγειλε τις δολοφονίες 7 γυναικών τον προηγούμενο μήνα και τις συνέδεσε με την πόλωση των εκλογών και ιδιαίτερα με τις εμπρηστικές δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης.