Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία ενισχύουν τη στρατηγική συμμαχία της διεθνούς συνεργασίας


Η στρατηγική συμμαχία συνεργασίας μεταξύ της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενισχύθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη στη νοτιοαμερικανική χώρα του υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου του Ευρασιατικού έθνους, Ολέγκ Ριασάντσεφ.

Σύμφωνα με την ατζέντα του, που αποτελεί μέρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας - Βενεζουέλας, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Βενεζουέλας, στις οποίες προέκυψαν διάφορες συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους.

Οι διμερείς συναντήσεις άρχισαν την περασμένη Δευτέρα στο Καράκας, με στόχο την ενίσχυση και την επέκταση των συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς των ορυκτών πόρων, του στρατού, της ενέργειας και της υγείας, μεταξύ άλλων τομέων.

Ο τομεακός αντιπρόεδρος Οικονομίας της Βενεζουέλας, Γουίλμαρ Κάστρο Σολτέδο, δήλωσε ότι τα δύο έθνη έχουν θέσει στόχο να ξεπεράσουν, για το 2018, την εμπορική συναλλαγή που σήμερα ανέρχεται στο 30%.

«Η ρωσική κυβέρνηση έστειλε τον υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ολέγκ Ριασάντσεφ προκειμένου να ξεκινήσει τη συζήτηση στον τομέα της υγείας για την παραγωγή εμβολίων και στον τομέα της μεταλλουργίας για τη συναρμολόγηση οχημάτων,» εξήγησε ο αντιπρόεδρος στις δηλώσεις του στον τύπο.

Μια από τις τομεακές συμφωνίες, που επιτεύχθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια των εργασιών στον τομέα των ορυκτών, επικεντρώνεται στην επιστημονική συνεργασία και την ανάπτυξη των «φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών» για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου του Άρκο Μινέρο ντελ Ορινόκο, έκτασης 111.843 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην πολιτεία Μπολιβάρ, όπου βρίσκεται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στη Βενεζουέλα και ένα από τα πιο σημαντικά στον πλανήτη.

Ο υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για την Οικολογική Ανάπτυξη των Ορυκτών Πόρων, Βίκτορ Κάνο, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ομάδων εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας - Βενεζουέλας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ήταν η συμφωνία να «ενδυναμώσουν το σύστημα εργαστηρίων βιολογίας, γεωχημείας και γεωφυσικής της Βενεζουέλας για την εξερεύνηση και πιστοποίηση των ορυχείων στο Άρκο Μινέρο ντελ Ορινόκο».

Το Καράκας και η Μόσχα υπέγραψαν σύμβαση για τη μεταβίβαση των πληροφοριών σχετικά με τους όρους, τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή σε έργα εξόρυξης στη Βενεζουέλα, προκειμένου να υλοποιηθεί μια υπεύθυνη και στενή σχέση που συγκεντρώνει μεγάλες ρωσικές επενδύσεις.
Κάτω από αυτή τη σχέση, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας θα επωφεληθεί όχι μόνο από τον εκσυγχρονισμό των γεωεπιστημονικών εργαστηρίων, αλλά και από το εκπαιδευτικό θέμα.

Στρατηγικοί εταίροι

Ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, από τη μεριά του, δήλωσε ότι και οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τη συμμαχία οικονομικής ανάπτυξης.

«Είμαστε δύο στρατηγικές χώρες, στρατηγικοί εταίροι για μεγάλο χρονικό διάστημα και δε βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξει αυτή η κατάσταση», είπε από την Βαλένθια, της πολιτείας Καραμπόμπο, όπου επισκέφθηκε τα εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων.

Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί της Λαϊκής Εξουσίας Οικονομίας και Οικονομικών, Σιμόν Ζέρπα και Μεταφορών, Κάρλος Οσόριο, μεταξύ άλλων εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρούν μια σταθερή σχέση διμερούς συνεργασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή δεκάδων συμβάσεων σε τομείς όπως η ιατρική, ο τουρισμός, η γεωργία, η εξόρυξη και το πετρέλαιο.