Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Βενεζουέλα: Τα έξι σημεία της συμφωνίας για τη συνύπαρξη που τηρούνται από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE)


Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) διαβεβαίωσε την Τρίτη την απόλυτη προσήλωσή του στη συμφωνία για τη συνύπαρξη και την ειρήνη που διαμορφώθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία από την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, η οποία θέτει εγγυήσεις για της επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Υποχρέωση αυτής της Δημόσιας Εξουσίας του Κράτους είναι να απαντήσει σε αυτά τα αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στο εκλογικό πρόγραμμα καθώς είπαμε όταν προκηρύξαμε αυτές τις εκλογές, και να διασφαλίζει αποτελεσματικές συνθήκες ώστε να επιλυθούν οι διαφορές, όπως πάντα, μέσω της ψήφου, δήλωσε η Πρόεδρος του εκλογικού σώματος, Τιμπισάη Λουσένα, η οποία θύμισε ότι η προκήρυξη εκλογών για τις 22 Απριλίου είναι επίσης στη συμφωνία.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη στην έδρα του CNE, στο Καράκας, δήλωσε ότι ήδη είχε παραλάβει η Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) την πρόσκληση για να σχηματίσει μία αποστολή συνοδείας και παρατήρησης, μία από τις εκλογικές εγγυήσεις που προβλέπονται στη συμφωνία.

Το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του κανονισμού του Οργανικού Νόμου Εκλογικών Διαδικασιών, όπου αναφέρεται ότι οι αποστολές συνοδείας πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές συνταγματικής κυριαρχίας, σεβασμού στη κυριαρχία, αυτοδιάθεσης των λαών, της μη παρέμβασης, και σεβασμού στους κανόνες.

Εκτός από την αποστολή του ΟΗΕ, «Θα έχουμε το δικό μας σχέδιο συνοδείας με εκλογικούς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους, που όλα αυτά τα χρόνια προσκαλούμε. Επιπλέον, θα έχουμε τη δική μας αποστολή τεχνικής συνοδείας στην οποία όσοι λάβουν μέρος θα έχουν όπως πάντα την ευκαιρία να είναι παρόντες, είπε η Λουσένα.

Προγραμματισμένοι έλεγχοι

Ένα άλλο από τα σημεία που προβλέπονται στη συμφωνία είναι η πραγματοποίηση ελέγχων σε όλο το εκλογικό σύστημα με τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στις προεδρικές όσο και στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015, όρος που επιβεβαιώθηκε από τον εκλογικό θεσμό την Τρίτη.

«Όπως πάντα, για όλες τις εκλογικές διαδικασίες το CNE έχει κιόλας κανονίσει μία σειρά ελέγχους που πραγματοποιούνται παρουσία μαρτύρων από οργανώσεις με πολιτικούς σκοπούς, σε αυτή την περίπτωση επίσης μαζί με εθνικούς παρατηρητές και διεθνείς συνοδούς και με εκείνους τους τεχνικούς που θα έχουμε στις διαφορετικές αποστολές συνοδείας που θα έχουμε στη χώρα», εξήγησε.

Το 2018 συμπεριλήφθηκαν στο χρονοδιάγραμμα 13 έλεγχοι σε παράγοντες όπως ο Εκλογικός Κατάλογος, η εκλογή της εκλογικής υπηρεσίας, τα βιβλία ψηφοφορίας, τα μηχανήματα ψηφοφορίας, το λογισμικό, τα αρχεία, τα στοιχεία των ψηφοφόρων, η αποστολή των εκλογικών μηχανημάτων, η υποδομή, το σύστημα καταμέτρησης, τα μέσα μετάδοσης καθώς και η επαλήθευση των πολιτών στις δύο φάσεις της.

Εκτός από τους ελέγχους, στις 15 Μαρτίου το CNE θα πραγματοποιήσει την κλήρωση των ψηφοφόρων που θα έχουν το ρόλο μελών της εφορευτικής επιτροπής, το οποίο επίσης προβλέπεται στη συμφωνία για τη συνύπαρξη.