Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Περού: Bίαιη καταστολή από την αστυνομία της πορείας κατά της αποφυλάκισης του πρώην δικτάτορα Φουτζιμόρι

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Χιλιάδες Περουβιανών συγκεντρώθηκαν πρωτεύουσα του Περού Λίμα, για να καταδικάσουν την αποφυλάκιση του πρώην δικτάτορα Αλμπέρτο ​​Φουτζιμόρι (1990-2000), στον οποίο απένειμε χάρη στις 24 Δεκέμβρη ο σημερινός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, κατευθύνθηκαν και έφτασαν παρά την ισχυρή αστυνομική καταστολή στην κεντρική Πλατεία 2 του Μάη, όπου ενώθηκαν με το κύριο όγκο της συγκέντρωσης, αφού ήρθαν τελικά σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για την διαδρομή της πορείας.

Ο Κουτσίνσκι απένειμε χάρη στον Φουτζιμόρι για λόγους υγείας, τρεις μέρες από όταν μία παράταξη στο κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον μικρότερο γιο του δικτάτορα Κένχι Φουτζιμόρι, του παρείχε στήριξη.

Μετά την απονομή χάριτος στον πρώην δικτάτορα παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Χόρχε Νιέτο, ο υπουργός Πολιτισμού Σαλβαδόρ ντε Σολάρ, και ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Μπασόμπριο.

Ο Φουτζιμόρι καταδικάστηκε το 2009 σε 25 χρόνια φυλάκισης για προδοσία, δολοφονίες, απαγωγές και σοβαρές σωματικές βλάβες καθώς και για ηθική αυτουργία στις σφαγές του Μπάριος Άλτος (1991) και της Καντούτα (1992).

Η χάρη που δόθηκε στον Φουτζιμόρι τον απαλλάσσει από το υπόλοιπο της ποινής φυλάκισης, όχι όμως και από το χρέος αποζημίωσης στα θύματά του, που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Οι συγγενείς των θυμάτων φοβούνται ότι η κυβέρνηση Κουζίνσκι θα αναλάβει την πληρωμή αυτού του χρέους και θα απαλλάξει τον πρώην δικτάτορα και από αυτήν την ευθύνη.