Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

“Περισσότερες φυλακές για τους μετανάστες”, οι ευχές του Ντόναλντ Τραμπ για το 2018


Φυλακές Adelanto στην Καλιφόρνια, που στεγάζουν ένα σημαντικό
πληθυσμό φυλακισμένων μεταναστών.
Φωτογραφία από τη σελίδα της Adelanto στο Facebook.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ήδη αυτό που θέλει για το 2018. Την κατασκευή περισσότερων φυλακών για να ανταποκριθεί στην χιονοστιβάδα των συλλήψεων μεταναστών από την υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) που τους τελευταίους μήνες του 2017 κατάφερε να αυξήσει των αριθμό των συλληφθέντων, με ή χωρίς ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ICE, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017, οι συλλήψεις μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα κατέγραψαν αύξηση κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η αύξηση των συλλήψεων εν μέσω μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις και της χιονοστιβάδας καταγγελιών για κακομεταχείριση στα κέντρα κράτησης των συλληφθέντων μεταναστών, υποχρέωσε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει την κατασκευή περισσότερων φυλακών στις πόλεις Σικάγο, Σαλτ Λέικ Σίτι, Ντιτρόιτ, Σαν Πωλ και στο Νότο του Τέξας, σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today. 

Το αίτημα της κυβέρνησης, μέσω της ιστοσελίδας του σχετικού προγράμματος για υποβολή προσφορών, περιλαμβάνει την κατασκευή νέων φυλακών, μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, για να φιλοξενήσουν πάνω από 4.000 επιπλέον μετανάστες.

Σήμερα η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων διαθέτει ένα δίκτυο ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών φυλακών που μπορούν να στεγάσουν 31.000 – 41.000 συλληφθέντες την ημέρα. Ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτή η ικανότητα σε 50.000, με μια επένδυση ύψους 1,2 δις δολάρια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Οργανώσεις όπως το Διεθνές Συνδικάτο Εργαζόμενων στις Υπηρεσίες (SEIU), με πάνω από 2 εκατομμύρια μέλη, έχει καταγγείλει εδώ και 5 χρόνια ότι “οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα αντιπροσωπεύουν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα εντός του προγράμματος ¨σύλληψη και επαναπροώθηση¨ που διαχειρίζεται το ομοσπονδιακό σύστημα φυλακών".

Ένας από τους ιδιαίτερα εποφελούμενους ήταν η εταιρεία Corrections Corporation of America (CCA), ο πιο σημαντικός ιδιώτης εργολάβος των συστημάτων φυλακών των ΗΠΑ και ένας από τους πιο σημαντικότερους εκπροσώπους του λόμπι της πρωτοβουλίας για τον αντιμεταναστευτικό νόμο, όπως ο SB 1070 που προωθήθηκε στην πολιτεία της Αριζόνα.

Σήμερα αυτές οι εταιρείες πίσω από το ιδιωτικό σύστημα φυλακών των ΗΠΑ, κερδίζουν όχι μόνο από τις συμβάσεις κατασκευής φυλακών αλλά και από την στέγαση-κράτηση των μεταναστών που τους αποφέρει 100 δολάρια το κεφάλι ημερησίως.

Παρά τα υψηλά αυτά κόστη, μια πρόσφατη έκθεση του επιθεωρητή εσωτερικού ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), αποκάλυψε κακομεταχείριση, υπερπληθυσμό στα κέντρα κράτησης, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, παροχή σάπιων τροφίμων στους χιλιάδες μετανάστες που κρατούνται επ' αόριστο πριν απελαθούν.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι οι ελλείψεις "υπονομεύουν την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την ανθρώπινη μεταχείρισή τους και την παροχή ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος".

"Το προσωπικό δεν αντιμετώπιζε πάντα τους κρατούμενους με σεβασμό και επαγγελματισμό και σε ορισμένες εγκαταστάσεις μπορεί να έχουν κακοποιηθεί κρατούμενοι", επισημαίνει επίσης η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι παρατηρητές βρήκαν τις “συνθήκες κράτησης ενδεχομένως ανασφαλείς και ανθυγιεινές".

Όταν δημοσιοποιήθηκε αυτή η έκθεση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Watch Watch Network, εξέδωσε ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας ότι “η ICE έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα βασικά πρότυπα ανθρώπινης μεταχείρισης”.

(Αναδημοσίευση από La Jornada)