Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ο ΟΗΕ πιέζει την κυβέρνηση της Αργεντινής να βρει τον Σαντιάγο Μαλντονάδο

Πηγή: Telesurtv.net

Η Επιτροπή κατά της Καταναγκαστικής Εξαφάνισης των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από το κράτος της Αργεντινής να επισπεύσει τις ενέργειες για τον εντοπισμό του 28χρονου Μαλντονάδο, εξαφανισθέντος από την 1η Αυγούστου.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πίεσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Αργεντινής να εντοπίσει τον Σαντιάγκο Μαλντονάδο, νεαρό αργεντινό που έχει εξαφανισθεί από την προηγούμενη Τρίτη όταν η Αστυνομία κατέστειλε διαμαρτυρία της κοινότητας Μαπούτσε στην επαρχία Τσουμπούτ.


Η Επιτροπή κατά της Καταναγκαστικής Εξαφάνισης του ΟΗΕ απαίτησε με ανακοινωθέν της το κράτος της Αργεντινής να προβεί σε επείγουσες ενέργειες για να εντοπίσει τον Μαλντονάδο, καθώς και να ταυτοποιήσει τους υπευθύνους για την εξαφάνισή του, η οποία είναι αντικείμενο καταγγελιών εκ μέρους συγγενών και οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η εξαφάνιση του Μαλντονάδο «απαιτεί την άμεση δράση του κράτους για να τον εντοπίσει», αναφέρει η Επιτροπή που ζήτησε την παρέμβαση του Κέντρου Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών (CELS), αργεντίνικης οργάνωσης με αρμοδιότητα να επιβλέπει την τήρηση της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των ατόμων κατά των καταναγκαστικών εξαφανίσεων.

Ο Μαλντονάδο εθεάθη για τελευταία φορά την 1η Αυγούστου κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκτοπισμού της Συνοριοφυλακής εναντίον της κοινότητας των ινδιάνων Μαπούτσε Που Λοφ, στο διαμέρισμα Κουσαμέν της επαρχίας Τσουμπούτ.

Η Επιτροπή ζήτησε από τη Συνοριοφυλακή να μην συμμετέχει στην έρευνα της εξαφάνισης του Μαλντονάδο εξαιτίας της εμπλοκής της στο γεγονός. Ο Σαντιάγκο Μαλντονάδο είναι αργεντίνος ακτιβιστής 28 ετών ο οποίος υποστήριζε την κοινότητα Μαπούτσε στον αγώνα της κατά του ιταλικού ομίλου Μπένετον που άρχισε να αγοράζει γη στο νότο της Αργεντινής από τη δεκαετία του '90.