Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Έκτακτη Σύνοδος του Πολιτικού Συμβουλίου της ALBA-TCP


Καράκας, 8 Αυγούστου 2017
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας των λαών της δικής μας Αμερικής - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών, (ALBA-TCP) επί ευκαιρίας της 6ης Έκτακτης Συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της ALBA-TCP, που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις 8 Αυγούστου 2017.

Αναγνωρίζουμε και συγχαίρουμε το βενεζουελάνικο λαό για τη δημοκρατική ημερίδα της 30ης Ιουλίου 2017, γνωρίζοντας πως η πραγματοποίηση αυτών των εκλογών και της συμμετοχής σε αυτές ήταν μια αυθεντική πράξη εθνικής κυριαρχίας και πως μόνο οι Βενεζουελάνοι φέρουν την ευθύνη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, χωρίς παρεμβάσεις, απειλές ή παρεμβατικούς όρους. 

Επαναλαμβάνουμε πως οι οικονομικές κυρώσεις μονομερούς χαρακτήρα, οι οποίες έχουν επιβληθεί ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας, αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μια απαράδεκτη παρεμβατική εφαρμογή που έχει ως μοναδικό στόχο με άμεσο τρόπο το λαό και τη Μπολιβαριανή Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ώστε να εξασφαλίσει μια αλλαγή πολιτικού καθεστώτος.

Τονίζοντας πως οι ιστορικοί εχθροί της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν ξεκινήσει ένα αντισυμβατικό πόλεμο ενάντια στις κυβερνήσεις και τους λαούς που έχουν υπερασπιστεί περισσότερο την ιδέα της ολοκλήρωσης, ο μοναδικός τους στόχος είναι η καταστροφή των προόδων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, διαιρώντας και επιβάλλοντας εκ νέου το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο ώστε να μπορούν να κυριαρχούν και να έχουν υπό τον έλεγχό τους τα πλούτη μας και να υποκλιθούμε στον έλεγχο των υπερεθνικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζοντας τη Δήλωση της 16ης Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ALBA-TCP, στις 5 του περασμένου Μάρτη, στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου και συμφωνήθηκε πως η «υπεράσπιση της Βενεζουέλας και της επανάστασης της δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των Βενεζουελάνων. Είναι λόγος να καλέσουμε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στη Βενεζουέλα διεξάγεται σήμερα η μάχη του Αγιακούτσο του 21ου αιώνα».

Απορρίπτουμε τις αυθαίρετες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον πολιτών της Βενεζουέλας, μεταξύ αυτών ο συνταγματικός πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο Μόρος. Οι χώρες της ALBA-TCP προειδοποιούμε ότι για άλλη μια φορά διαπράττονται τα ίδια λάθη που τους οδήγησαν σε αποτυχία και στο παρελθόν.

Εμείς δηλώνουμε ότι αυτές οι ενέργειες εναντίον της Βενεζουέλας δεν θα οδηγήσουν σε λύση που θα ευνοήσει τον λαό και μόνο στόχο έχουν να δημιουργήσουν περισσότερη αστάθεια, ενθαρρύνοντας τους πιο βίαιους τομείς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που προωθούν τη βία και το χάος φέρουν ευθύνη για τις συνέπειες.

Απαιτούμε την άμεση και ισχυρή διεθνή καταδίκη της βίας που έχει κοστίσει άδικους θανάτους και πολλές απώλειες για τον λαό της Βενεζουέλας.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού και αξιοσέβαστου διαλόγου για την προώθηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη Βενεζουέλα.

Έχουμε επισημάνει το σθένος με το οποίο οι λαοί της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής υπερασπίζονται τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την πρωτοβουλία που προέρχεται από την 38η Τακτική Σύνοδο των αρχηγών των κυβερνήσεων τηςCARICOM, από τις 6 Ιουλίου 2017, όπου προσφέρονται να στηρίξουν μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, με σκοπό να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να δοθεί οριστική ώθηση στην πρωτοβουλία που επιδιώκει την ειρήνη για τη χώρα.
Επαναλαμβάνουμε σθεναρά την απόρριψή μας απέναντι στην πολιτική ενάντια στην Κούβα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις 16 Ιουνίου 2017, αντιστρέφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα βήμα προς τα πίσω όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και που ενισχύει τον άδικη και παράνομο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό εναντίον του λαού της Κούβας.
Ομοίως, επαναλαμβάνουμε την ανησυχία που εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ALBA-TCP στην XV Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την μεταχείριση που τυγχάνουν οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και την αναγκαιότητα να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

Δηλώνουμε ότι η κατασκευή του τείχους στα βόρεια σύνορα του Μεξικού από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί σαφή έκφραση διάκρισης και απόρριψης των μεταναστών από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Απορρίπτουμε τις μαζικές απελάσεις των μεταναστών από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική συχνά χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την επανεργοποίηση του Ταμείου Νομικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής στους Μετανάστες από την Τράπεζα της ALBA.

Έχουμε δεσμευτεί για την τήρηση και υπεράσπιση των αρχών της διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνη Ειρήνης, που υπογράφτηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της περιοχής κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της CELAC.

Καλούμε τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενωθούμε για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας μας και της περιφερειακής κυριαρχίας και να κλείσουμε το δρόμο σε εκείνους που είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν τα κοινωνικά μας επιτεύγματα, να εμποδίσουν την ολοκλήρωση και την ενότητα της Αμερικής μας.

Επίσης, καταγγέλλουμε την ύπαρξη και την ανάπτυξη ενός Σχεδίου που προωθείται από τον ιμπεριαλισμό, το οποίο έχει ως στόχο να υπονομεύσει την ανάπτυξη των προοδευτικών κυβερνήσεων. Έχοντας επίγνωση αυτού του Σχεδίου είμαστε ενήμεροι και πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε τη μάχη μας, όπως καλά το έκανε ο γενναίος και αξιοπρεπής λαός της Βενεζουέλας.